Erdogan fördömer mordet på Karlov

UTRIKES

Turkiet. Mordet på Rysslands ambassadör i Ankara, Andrej Karlov, utfördes av en turkisk polis som arbetade i huvudstaden. President Recep Tayyip Erdogan fördömer dådet som "en tydlig provokation mot turkisk-ryska förbindelser".

Andrej Karlov hade just inlett ett tal i en känd konsthall under invigningen av utställningen "Ryssland ur turkarnas synvinkel" när en ung välklädd man drog fram en pistol och sköt ihjäl ambassadören bakifrån.

Mördaren, som var anställd inom den turkiska kravallpolisen, skanderade "Allahu akbar" (Gud är större) och "glöm inte Aleppo, glöm inte Syrien", framför rullande kameror i samband med dådet.

– Vi är de som svurit trohet mot Muhammed att bedriva jihad, sade 22-åringen på arabiska enligt The Guardian.

Flera skadade

Ytterligare tre personer skadades vid attentatet i Cankayadistriktet, ingen av dem allvarligt.

Bilder från platsen visar den ledige polismannen med höjd pistol och flera personer som ligger till synes livlösa på golvet.

– När ambassadören höll sitt tal avlossade en lång kostymklädd man först ett skott i luften och siktade sedan på ambassadören, säger tidningen Hürriyets reporter Hasim Kilic till AFP.

Karlov fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Säkerhetsstyrkor omringade konsthallen. Den turkiska nyhetsbyrån Anatolia rapporterade senare att angriparen dödats.

– Vi bedömer det här som en terroristhandling. Terrorn kommer inte att segra och vi kommer att bekämpa den med beslutsamhet, säger Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, enligt AFP.

Svensk ambassadör inbjuden

Lars Wahlund, Sveriges ambassadör i Turkiet, var bjuden till invigningen där Andrej Karlov mördades, men var upptagen på annat håll.

– Jag hörde ambulanserna och även skottlossning, säger han till TT.

Konsthallen ligger i ambassadområdet cirka 800 meter från den svenska ambassaden. Wahlund har inga synpunkter på det turkiska säkerhetsarrangemanget.

– Det hela kompliceras ju av att gärningsmannen var polis och visade upp en polisbricka.

Gülenrörelsen utpekad

Det är oklart om mördaren agerade ensam eller är knuten till någon specifik grupp. Ingen har tagit på sig dådet.

Ankaras borgmästare Melih Gokcek, som är känd för sina frispråkiga uttalanden, spekulerade tidigt på Twitter att skytten skulle kunna ha band till Gülenrörelsen, som president Erdogan pekat ut för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli. Rörelsens ledare predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA, har fördömt kuppförsöket och förnekar all form av inblandning.

Gülen beskrev på måndagen mordet i Ankara som "en avskyvärd terrorhandling".

"En provokation"

Rysslands president Vladimir Putin kallar mordet på Karlov en provokation "mot normaliseringen de rysk-turkiska förbindelserna" och ett försök att störa fredsprocessen i Syrien.

– Det finns bara ett sätt att svara - att trappa upp kampen mot terrorismen. Banditerna kommer att märka att det sker, sade Putin i ett tv-framträdande enligt Reuters.

USA och Storbritannien har fördömt dådet, liksom FN.

– Det finns ingenting som kan försvara en attack mot en diplomat eller ambassadör, säger FN:s talesperson Stephane Dujarric.

Presidenten Erdogan har haft telefonkontakt med Putin med anledning av händelsen.

TT