Omkring 3 000 evakuerade i Aleppo

UTRIKES

Syrien. Omkring 3 000 personer har evakuerats från östra Aleppo med bussar och ambulanser.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) hoppas att det ska bli många fler de närmaste dagarna.

– Det här är det första steget för oss, det var ett positivt sådant, säger Robert Mardini, regionchef för ICRC.

Han säger dock att han förväntar sig att många fler ska evakueras de närmaste dagarna.

FN:s säkerhetsråd ska på fredagen, på fransk begäran, diskutera frågor om evakueringen. Frankrike vill bland annat att internationella observatörer placeras i Aleppo för att säkerställa tillförseln av förnödenheter.

Andra evakuering

I evakueringen av människor i östra Aleppo som till slut kunde inledas på torsdagsmorgonen var det först bara patienter som togs med, men senare även rebeller och civila. Det var i första hand kvinnor, barn och skadade bland dem som evakuerades. Med den andra evakueringsomgången som genomfördes under kvällen blev det totalt cirka 3 000 personer, varav omkring 40 skadade, som kunde lämna östra Aleppo enligt ICRC.

Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, bedömer att uppskattningsvis 50 000 personer redan har flytt Aleppos östra delar. De flesta som evakueras tas till Idlib i nordvästra Syrien, enligt honom. FN, ICRC samt personal från Syriska Röda halvmånen övervakar förfarandet.

Enligt ICRC genomförde de syriska myndigheterna bara en enklare kontroll av de evakuerade. Inga namnlistor upprättades, en åtgärd som tidigare skrämt människor från evakueringsplatserna.

Ambulans besköts

Uppgifterna om hur många civila som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30 000 och 50 000.

Den ryske generallöjtnanten Viktor Poznikhir hävdar att 3 000 rebeller lämnat Aleppo sedan i augusti och att 108 000 civila flyttats till säkra delar av staden.

Den syriska militären uppgav under torsdagsmorgonen att vapenvila har rått sedan natten till torsdagen. Men den första ambulansen som lämnade östra Aleppo för att evakuera patienter besköts av al-Assad-anhängare, enligt en företrädare för rebellerna. En person ska ha avlidit och två skadats.

Seger för regimen

En högt uppsatt turkisk källa säger att evakueringen kan vara klar inom två, tre dagar. Går evakueringen enligt plan är det en stor seger för president Bashar al-Assad, då östra delen av Aleppo är rebellernas sista enklav i staden.

Presidenten talar om en historisk seger i staden och att världen kommer att bli annorlunda efter "befrielsen av Aleppo".

– Det som händer i dag är skrivandet av historia som skrivs av varje syrisk medborgare. Skrivandet började inte i dag, det började för sex år sedan när krisen och krig började mot Syrien, säger han i en video som lagts ut på presidentens Twitterkonto, rapporterar Reuters.

TT-AFP-Reuters