Utrikes

Skakig vapenvila i Ukraina

UTRIKES

Ukraina. Striderna fortsätter i östra Ukraina trots vapenvilan. Det är oklart om de stridande tänker dra tillbaka sina tunga vapen, något som hotar nästa steg i fredsplanen.

Granateld hörs vid den strategiskt viktiga järnvägsknutpunkten Debaltseve, där tusentals ukrainska soldater till stor del är omringade av proryska rebeller. I staden finns omkring 5 000 civila som inte kan ta sig någonstans. Staden lider svår brist på mat och vatten, berättar en kommunal tjänsteman för AFP. Enligt henne var söndagen, vapenvilas första dag, lugn. Men sedan blossade striderna upp igen.

Flera döda

Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin uppger att ukrainska militära posteringar beskjutits 122 gånger det senaste dygnet. Enligt militärkällor i Kiev har fem ukrainska soldater dödats i striderna sedan vapenvilan trädde i kraft.

Observatörer från den europeiska säkerhets och samarbetsorganisationen OSSE uppger att man ska försöka ta sig in till Debaltseve, men att rebellerna hindrar dem. En talesman för Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger enligt Reuters att vapenvila verkar hålla i stort, men att de fortsatta striderna omkring Debaltseve är en källa till oro. Talesmannen Steffen Seibert säger att det nu är viktigt att tillbakadragandet av tunga vapen från stridsområdet verkligen inleds under tisdagen, så som man kom överens om i Minsk förra veckan.

Motstridiga uppgifter

Den ukrainska militären säger dock enligt AFP att man "för tillfället" inte tänker dra tillbaka sina tunga vapen. En talesman säger att man inte kan dra tillbaka vapnen så länge man beskjuts av rebellerna.

Från rebellsidan kommer motstridiga uppgifter. Rebelltalesmannen Eduard Basurin säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att man ska börja dra tillbaka sina tunga vapen 48 timmar efter att vapenvilan trädde i kraft. Men i ett tidigare uttalande kan ett tillbakadragande bara ske om det råder "full vapenvila".

Vapenvilan är tänkt att vara det första steget mot en fredsplan som ska få slut på den tio månader långa konflikt som krävt närmare 5 500 människors liv. Nästa steg är att båda sidor ska dra tillbaka tungt artilleri vid midnatt, fångar utväxlas och en säkerhetszon upprättas.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes