Utrikes

Norskt tiggeriförbud kan stoppas

UTRIKES

Norge. Den norska regeringens förslag om att införa ett nationellt förbud mot såväl tiggeri som att hjälpa tiggare lever osäkert.

Senterpartiet, som har en vågmästarroll i frågan, tvekar nu om sitt stöd.

Det omstridda förslaget att förbjuda all form av tiggeri och även hjälp till tiggare går nämligen betydligt längre än det som Senterpartiet (SP) tidigare har ställt sig bakom.

– Regeringens förslag om ett generellt tiggeriförbud är oacceptabelt, säger Kjersti Toppe, SP:s socialpolitiska talesperson, till tidningen Klassekampen.

Toppe säger att SP därför kan ändra inställning när partiet har sitt landsmöte i mars. Förslaget är nu på remiss och partiledaren Trygve Slagsvold Vedum säger till nyhetsbyrån NTB att partiet avvaktar remissvaren.

– Vi vill inte landa i en lösning som förstärker sociala problem, säger Vedum.

Att bistå tiggare med husrum, respengar eller mat kan komma att straffas med uppemot ett års fängelse om den norska regeringens lagförslag antas. Senast den 15 februari ska remissinstanserna ha svarat.

Kommunala förbud mot tiggeri är tillåtna i Norge sedan 2014 och det har varit känt att saken också kommer upp i stortinget i år. Regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet, och tidigare alltså SP, är eniga om att tiggeri bör förbjudas i hela landet.

Oppositionspartier är kritiska och en rad organisationer uppmanar till civil olydnad.

TT-NTB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes