Utrikes

Elva döda i strider efter avtalet

UTRIKES

Ukrainakrisen. Dagen efter fredsavtalet i Minsk kommer nu rapporterna från det senaste dygnets stridigheter i östra Ukraina. Det har befarats att striderna ska intensifieras fram till det generella eldupphör som inleds natten mot söndag.

Enligt Reuters, som citerar en militär talesperson i Kiev, har åtta ukrainska soldater dödats och 34 skadats. Källor bland separatisterna uppger att även tre civila dödats och fem skadats i beskjutningar.

Framför allt ska det ha varit intensiva strider runt staden Debaltseve som krävt dödsoffer. I den viktiga järnvägs- och vägknuten finns 8 000 ukrainska soldater på plats, omringade av pro-ryska rebeller.

Journalister i rebellkontrollerade Donetsk rapporterar om nya granatbeskjutningar under fredagen, men säger samtidigt att det varit mindre intensivt än under de senaste dagarna.

Fredsavtalet, som krävde 18 timmar av hårda förhandlingar mellan Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike för att få underskrivet, innehåller tretton huvudpunkter. Den första punkten är generellt eldupphör mellan ukrainska regeringsstyrkor och pro-ryska rebeller från och med midnatt mellan lördag och söndag. Även representanter från rebellerna har skrivit under listan.

Åtminstone 5 486 personer har dödats och omkring 13 000 skadats i striderna runt östra Ukraina sedan april i fjol, skriver AFP och hänvisar till siffror från FN.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes