Utrikes

Förväxlades på BB - får skadestånd

UTRIKES

Frankrike. Två franska familjer, vars barn förväxlades vid födseln för 20 år sedan, har tilldömts skadestånd på drygt två miljoner euro.

En domstol i den sydfranska staden Grasse har bestämt att kliniken där förväxlingen skedde, belägen i Cannes, ska betala ut motsvarande 19 miljoner kronor i skadestånd, vilket är sex gånger mindre än vad familjerna hade begärt.

I samma kuvös

Historien började den 4 juli 1994 då Sophie Serrano födde dottern Manon, som led av gulsot. Hon lades i samma kuvös som en annan nyfödd flicka. En undersköterska råkade förväxla flickorna, och trots att mödrarna omedelbart uttryckte tvivel om bebisarnas utseende - styrkt av barnens olika längd på håret - skickades de hem.

Tio år senare gjorde Manons pappa, som ansåg att dottern inte liknade honom, ett faderskapstest. Testet visade mycket riktigt att han inte var hennes biologiska pappa och han lämnade sin hustru, övertygad om att hon varit otrogen mot honom.

Efter att Sophie Serrano gjort ett dna-test som visade att hon inte heller var den biologiska mamman började hon nysta i historien.

En utredning visade att det vid tillfället då barnen föddes funnits tre nyfödda barn som alla drabbats av gulsot, två flickor och en pojke, men att kliniken endast hade två kuvöser. Flickorna lades därför i samma kuvös.

– Jag förlorade allt. Vi var tvungna att lämna vårt hem och jag har stora skulder. Alla mina barn har varit tvungna att gå i terapi, sade Sophie Serrano, som utöver Manon har ytterligare två barn, till Le Parisien för två år sedan.

Ville inte byta

Föräldrarna mötte sina biologiska döttrar för första gången för tio år sedan, men ville inte byta tillbaka. Familjerna har tagit avstånd från varandra sedan dess.

– Det var ett omtumlande ögonblick, att ställas inför en kvinna som är din biologiska mor men som är en främling, sade Manon Serrano inför rättegången i december.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes