Utrikes

Hinder kvar när striderna tystnar

UTRIKES

Stockholm. De israeliska stridsvagnarna har rullat ut ur Gaza och lämnat bakom sig hela områden i ruiner. Det senaste eldupphöret verkar respekteras av bägge sidor, men nu återstår den stora utmaningen - att hitta en varaktig överenskommelse.

– Jag har aldrig sett sådan massiv förödelse tidigare, sade Internationella Röda Korsets ordförande, Peter Maurer, vid ett besök i Gaza under tisdagen, enligt Röda Korset.

Journalisten Asma al-Goul förlorade delar av sin familj i en israelisk attack i Rafah den tredje augusti.

"Nu förstår jag varför bilderna av de döda är så viktiga, inte bara för att världens ska få se, utan också för oss själva, familjerna som letar efter en möjlighet att säga adjö till våra älskade.", skriver hon på nyhetssajten al-Monitor.

28 dagars strider har kostat över 1 800 palestiniers liv, minst 400 var barn, enligt FN. Enligt Israel har 64 soldater och tre civila på deras sida dödats.

Israel hävdar färre civila dödsoffer

Israel säger att antalet civila dödsoffer inte är så högt som FN hävdar. FN:s siffror bygger på hälsomyndigheten som kontrolleras av Hamas, hävdar Israel.

– Vi beklagar verkligen alla civila dödsoffer, däremot visar våra uppskattningar att andelen är mycket lägre än vad hälsomyndigheten hävdar. Vi har information om att minst 900 av de dödade var knutna till någon av de väpnade grupperna, säger Ilana Stein, talesperson på israeliska utrikesdepartementet.

Israels militär hävdar att över 30 tunnlar har förstörts, 4 000 militära mål har oskadliggjorts och över 900 milismän har dödats. Den israeliska offensiven är därmed över.

När röken tycks skingras återstår en av de svåraste uppgifterna; att hitta en långsiktig politisk lösning. Motvilligt har Israel skickat en delegation till Kairo och enligt uppgifter till TT kommer Israel att kräva att Hamas och Islamiska jihad ska avväpnas, i gengäld ska blockaden av Gaza mildras. Vidare kommer Israel verka för att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ska få en viktigare roll i Gaza.

Palestinierna vill ha blockaden hävd

Den palestinska delegationen - representanter från den nybildade enhetsregeringen och Islamiska jihad - har enats om att bland annat kräva att blockaden hävs, att gränsövergångarna öppnas och att de fångar som gripits de senaste två månaderna ska släppas.

Men när striderna tystnar blir andra konsekvenser tydliga. Bland annat vill flera aktörer hänvisa misstänkta israeliska krigsbrott till den internationella brottmålsdomstolen ICC och Spanien har beslutat att stoppa sin vapenexport till landet. Hundratusentals personer har också demonstrerat mot offensiven världen över.

– Helt klart har bilden av Israel skadats. Det som är bra för oss är ändå att de politiska ledarna så tydligt visat att Hamas är en terroristorganisation och att flera av dem stödjer kravet på att Hamas ska avväpnas, säger Ilana Stein till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes