Ännu ett ultimatum från Erdogan

Publicerad:
Uppdaterad:

Ankara. I Istanbul pressas de turkiska demonstranterna av premiärminister Erdogan och har ställts inför ett nytt ultimatum: Lämna Gezi-parken, ert budskap är uppfattat.

Klungorna med sammanlagt ett par hundra demonstranter som fortfarande fanns kvar i Gezi-parken uppmanades åter på fredagen att snarast lämna området. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan krävde att parken måste tömmas på folk och riktade ånyo en uppmaning åt demonstranternas håll.

– Ni har stannat här så länge som ni har kunnat och har förmedlat ert budskap. Om ert budskap handlar om Gezi-parken, så har det tagits emot och utvärderats, sade Erdogan.

Erdogan har gett löften om att de tidigare planerna på en exploatering av Gezi-parken inte ska genomföras förrän en domstol tagit ställning till de klagomål som lämnats in i ett försök att stoppa projekteringen.

Den skarpa uppmaningen kommer efter att premiärministern sent på torsdagskvällen haft ett möte med representanter för Solidaritetsgruppen för Taksim, i ett nytt försök att få slut på massprotesterna som skakat landet i två veckor. I delegationen ingick även kulturarbetare och andra som engagerat sig för att rädda Gezi-parken, nära Taksim-torget i Istanbul, från exploatering. Solidaritetsgruppen ska fatta ett gemensamt beslut om nästa steg.

Samtidigt inleder Turkiets hälsodepartement en jakt på de läkare som hjälpte de många skadade vid de tillfälliga sjukhus som upprättats i samband med demonstrationerna, uppger landets läkarförbund TBB. Företrädare för förbundet säger att "inte ett endaste namn" kommer att lämnas ut, trots att de uppmanats till det:

– Alla våra bröder som har arbetat dag som natt med att ta hand om (demonstranterna) utan rädsla för tårgasgranater och vattenkanoner är vår stolthet, sade TBB:s Osman Öztürk vid en presskonferens på fredagen.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: