Moon: Brister i avtal om "tröstkvinnor"

UTRIKES

Sydkorea. Avtalet som kompenserar de koreanska kvinnor som utnyttjades av japanska soldater under andra världskriget har allvarliga brister, säger Sydkoreas president Moon Jae-In.

Moon Jae-In uppmanar till uppföljningsåtgärder för att lösa problemet med "tröstkvinnorna" som utnyttjades som sexslavar.

Hans uttalande kommer sedan en sydkoreansk rapport publicerats under onsdagen, som menar att uppgörelsen skyndades på och att man inte tog tillräcklig hänsyn till de drabbade kvinnornas synpunkter.

"Avtalet kan inte lösa problemet med 'tröstkvinnorna'", säger Moon, och kallar det för en "politisk överenskommelse som utesluter offer och allmänheten", enligt ett uttalande från Blå huset.

Upp till 200 000 kvinnor från dåvarande Korea - men också från Kina, Indonesien, Filippinerna och Taiwan - togs till japanska bordeller under andra världskriget för att vara "tröstkvinnor" till soldater. 2015 betalade Japan motsvarande cirka 70 miljoner kronor till en fond för kvinnorna och det förmedlades även en ursäkt från premiärminister Shinzo Abe.

Om Sydkorea överger överenskommelsen kan det skada förbindelserna mellan länderna, som samarbetar mot Nordkorea.

Tokyo uppmanar Seoul att hålla sig till 2015 års överenskommelse.

"Om den sydkoreanska regeringen försöker revidera det avtal som redan genomförts skulle det göra Japans förbindelser med Sydkorea ohanterliga och det skulle vara oacceptabelt", säger Japans utrikesminister Taro Kono i ett uttalande.

TT-Reuters