Utrikes

Över 30 döda i nytt fängelseupplopp

UTRIKES

Brasilien. Minst 33 fångar har dödats i ett fängelseupplopp i norra Brasilien. Upploppet i delstaten Roraimas största fängelse bröt ut bara fem dagar efter att kravaller på en anstalt i mångmiljonstaden Manaus krävt minst 60 fångars liv.

I oktober krävdes tio dödsoffer på samma anstalt i en strid mellan rivaliserande narkotikaligor.

Roraimas säkerhetschef Uziel de Castro tror att knarkgänget PCC, som är etablerat i São Paulo, utlöste fredagens upplopp, enligt tidningen Estado de S. Paulos webbsajt.

Gänguppgörelser

Det var huvudsakligen PCC-medlemmar som dödades i kravallerna tidigare i veckan. Experter har förutsett fler våldsutbrott i Brasiliens gängkontrollerade fängelsesystem efter den massakern, rapporterar Reuters.

Ett annat knarkgäng som kallar sig Norra familjen gav sig på PCC-fångarna. Norra familjen samarbetar i sin tur med Röda kommandot i Rio de Janeiro. Det är Brasiliens näst största narkotikaliga efter PCC.

Norra familjen antas dominera handeln med kokain från Colombia och Peru i Amazonas-regionen.

Fler fängelser

Efter kravallerna i måndags lovade president Michel Temer att det ska byggas fler fängelser.

– Det räcker inte med att analysera vad som gick fel. Vi måste agera, sade han.

Enligt planen ska motsvarande cirka 2,3 miljarder kronor avsättas för att bygga minst ett nytt fängelse i var och en av de 26 delstaterna.

Men i torsdags krävde en åklagare att ett privat mångmiljardkontrakt för att bygga ett nytt fängelse i delstaten Amazonas ska bantas efter tecken på oegentligheter.

Människorättsaktivister har länge kritiserat förhållandena i fängelserna. Justitiedepartementet anser att kapaciteten måste fördubblas för att ta hand om det växande antalet fångar till följd av ansträngningarna att stoppa den våldspräglade och lönsamma narkotikahandeln.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes