USA

USA avslutar sex års jakt på ökänd krigsherre

UTRIKES

Centralafrikanska republiken. I tre decennier har rebelledaren Joseph Kony spritt skräck i fyra afrikanska länder. Nu kallar USA hem sina soldater som i sex år jagat honom och hans Herrens motståndsarmé (LRA).

Var den ökände krigsherren finns i dag är okänt.

Sedan 2011 har amerikanska specialsoldater tillsammans med ugandiska soldater varit stationerade i Centralafrikanska republiken (CAR) för att bekämpa LRA och gripa Joseph Kony. I förra veckan meddelade Pentagon att USA:s insats är slutförd. På onsdagen börjar insatsen avvecklas.

Visserligen är Kony fortfarande på fri fot, men av det fruktade LRA finns bara spillror kvar, lyder motiveringen.

Frågor från Trump

Tidigare i år ställde den tillträdande presidenten Donald Trumps övergångsgrupp en rad frågor angående USA:s olika engagemang i Afrika till utrikesdepartementet. Sex års jakt på Kony beräknas ha kostat mellan 600 och 800 miljoner dollar.

"LRA har aldrig angripit amerikanska intressen, varför bryr vi oss? Är det värt de väldiga kostnaderna? Jag hör att även ugandierna tänker sluta leta, eftersom de inte längre ser honom som något hot, så varför gör vi det?" står det i ett dokument som The New York Times kommit över.

Även de ugandiska soldater som funnits i östra delarna av CAR sedan 2009 kommer att dras tillbaka, "sedan uppdraget att neutralisera LRA har krönts med framgång", meddelade Ugandas armé i förra veckan.

Fruktar LRA:s återkomst

Men i delar av Centralafrikanska republiken fruktar befolkningen att LRA ska återvända när de ugandiska och amerikanska soldaterna försvinner. I staden Obo i sydväst demonstrerade nyligen runt 6 000 människor med krav på att de ska stanna tills de kan ersättas av landets egna styrkor.

– Överallt, på kaféer, pratar folk om de amerikanska och ugandiska styrkornas tillbakadragande, säger en invånare i Obo till AFP.

Thierry Vorcoulon, Afrikaexpert vid IFRI, Franska institutet för internationella relationer, varnar för att LRA kommer att åter ta till vapen i sydöstra CAR.

– Ingen tror att de centralafrikanska styrkor som ska skickas dit för att undvika ett säkerhetsvakuum kommer att kunna neutralisera LRA, säger han.

Var Jospeh Kony, som tros vara i 50-årsåldern, befinner sig är oklart. Han har visat sig vara en mästare i att hålla sig undan rättvisan. Vanan att kommunicera via kurirer i stället för satellittelefon är en bidragande orsak, liksom förmågan att överleva på rötter och vilt.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes

/

USA

ÄMNEN I ARTIKELN

USA