Utrikes

Expert: Arenor är enkla mål

UTRIKES

Storbritannien. Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, säger att konsertlokaler är enkla mål eftersom många människor är i omlopp. Nu satsar polisen på att spåra gärningsmannen bakåt i tiden.

– Det är ganska väl känt att stora folksamlingar drar till sig den här typen av risker, och det inträffar av allt att döma i samband med att folk ska gå därifrån. Det tycks ha varit säkerhetskontroller när man kommit in, men det kanske har varit lätt för en gärningsman att ställa sig utanför, säger han till TT.

Hans Brun drar liknelser till attacken mot fotbollsarenan Stade de France i Paris den 13 november 2015, där en förbipasserande dödades, utöver de tre gärningsmännen.

– Det är en typ av beteende som vi har sett i Mellanöstern och Afrika också, så det är egentligen ingenting nytt. Säkerheten på arenor kan aldrig bli 100 procent, det är mycket folk i rörelse, man kan ha säkerhetskontroller och filter, men det uppstår alltid en kö någonstans. Och många åker dit med lokaltrafiken och blir då en måltavla i sig, säger Brun.

Polisen kommer under det kommande dygnet att fokusera på att spåra personen som ligger bakom.

– Något som kommer att bli viktigt initialt är övervakningskamerorna, med dem kan du spåra gärningsmannen åtminstone en bit bakåt i tiden. Sedan kan polisen göra en husrannsakan och försöka utreda om personen var ensam eller inte, vem personen är och var personen kommer ifrån, säger Hans Brun.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes