Dino-upptäckt kan förklara fågelnäbb

UTRIKES

Forskning. Kinesiska forskare har identifierat den första kända dinosauriearten som hade tänder som ungdjur och förlorade dem i vuxen ålder. Fyndet kan förklara varför fåglar har näbbar, enligt en studie publicerad i tidskriften Current Biology

Forskningen är baserad på fossil från en liten dinosaurie kallad Limusaurus inextricabilis, som tillhör gruppen theropoder, föregångare till nutida fåglar. Dinosauren tros ha ätit kött som ung men utvecklats till en vegetarian med näbb.

Resultaten baseras på fossil från 13 dinosaurieexemplar som hittats i nordvästra Kina. De olika fossilen har gjort det möjligt för forskarna att följa utvecklingen från nykläckt dinosaurie till ett djur i tioårsåldern.

Den första vetenskapliga artikeln om Limusaurusen skrevs 2001. Då hade man bara hittat ett exemplar. När man senare hittade fossil med och utan tänder trodde forskarna att det rörde sig om två olika sorter. Senare upptäckte de att likheterna var så pass många att det rörde sig om samma djur i olika åldrar.

TT-AFP