Minst tio sköts till döds i Kongo

UTRIKES

Kongo-Kinshasa. Minst tio demonstranter har skjutits ihjäl i Kongo-Kinshasas två största städer under protester mot att president Joseph Kabila inte avgår, trots att hans mandatperiod löpt ut.

Kritiker anklagar den 45-årige presidenten, som styrt i landet sedan 2001, för att klamra sig fast vid makten. Han får enligt landets grundlag inte kandidera för ytterligare en presidentperiod, men kan enligt ett kontroversiellt domstolsbeslut sitta kvar till dess att en efterträdare utsetts. Inget val är planerat förrän 2018.

I huvudstaden Kinshasa dödades minst nio personer av säkerhetsstyrkor på tisdagen. Skottlossning hördes på flera håll i huvudstaden.

Även i Lubumbashi, landets näst största stad, utbröt oroligheter. Enligt AFP:s korrespondent i Lubumbashi var gatorna fulla av stenar och utbrända däck. Många poliser kommenderades ut i ett försök att stävja oroligheterna. Två personer fick sätta livet till: en demonstrant sköts till döds och en polis lynchades.

Både EU och USA har uppmanat Kabila att följa konstitutionens regler, och den forna kolonialmakten Belgien uppgav på tisdagen att man ska "se över" förbindelserna med Kabila eftersom han inte avgått. Att valet senarelagts skyller Kabilas allierade på "praktiska och ekonomiska omständigheter".

I ett försök att blidka oppositionen har presidenten i statlig tv aviserat att regeringen ska utökas så att den omfattar fler än 65 ministrar, där flera nya poster ska vikas för oppositionen. Men många av Kabilas motståndare har inte nöjt sig med erbjudandena.

TT-AFP