Trump rasar mot dyrt stridsflyg

UTRIKES

USA. USA:s avancerade stridsflyg F-35 har hamnat i skottgluggen för tillträdande presidenten Donald Trump. Det har kostat USA alldeles för mycket, menar han.

"F-35-programmet och kostnaderna är utom kontroll. Miljarder dollar kan och ska sparas på militära (och andra) upphandlingar efter den 20 januari", skriver Trump på Twitter, enligt Reuters.

Utspelet kommer samtidigt som försvarsminister Ash Carter är i Israel för att fira leveransen av de två första av flygplanstillverkaren Lockheed Martins senaste generation stridsflyg till landet.

Med i Israel är Jeff Babione, chef för F-35-programmet hos Lockheed Martin.

– Det är ett fantastiskt program. Det har stort värde (för USA) och jag ser fram mot alla frågor som den valde presidenten vill ställa, säger Babione till AFP.

F-35-programmet med sin smygteknik har drabbats av förseningar och överskriden budget. Det har tidigare kritiserats hårt i kongressen.

Det amerikanska försvaret har tecknat avtal med Lockheed Martin om leveranser av över 2 400 F-35-plan till ett pris av 100 miljoner dollar (över 900 miljoner kronor) styck.

Bland andra länder som tecknat kontrakt finns Danmark, som tidigare i år beställde 27 plan till en kostnad av 20 miljarder danska kronor, rapporterar Ritzau.

Även Norge, Storbritannien, Australien, Nederländerna, Italien, Turkiet, Japan och Sydkorea har beställt något av de tre varianter som finns av planet.

TT