Ryssar efterlysta för misstänkt komplott

UTRIKES

Montenegro. Åklagare i Montenegro har utfärdat en arresteringsorder för två ryska och tre serbiska medborgare - misstänkta för att ha förberett attentat i samband med valet i oktober.

Redan under valkvällen den 16 oktober greps en rad serbiska medborgare, misstänkta för att ha planerat att ta över det montenegrinska parlamentet och att lönnmörda den dåvarande mångårige premiärministern Milo Djukanovic.

Djukanovic - som sedan valet har avgått och lämnat över makten till Dusko Markovic, tidigare chef för landets säkerhetstjänst - har pekat ut den proryska oppositionen som ansvariga för sammansvärjningen, men oppositionsledare har tillbakavisat anklagelserna.

Totalt är 18 serber och två ryssar misstänkta för inblandning i "bildandet av en kriminell organisation och försök till terrorism". En av de efterlysta serberna är medlem i en prorysk högerextrem grupp - och fångades på bild tillsammans med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under ett besök i Belgrad.

Enligt specialåklagaren Milivoje Katnic finns dock inga misstankar om att Ryssland är direkt inblandat i komplotten, som ska ha haft som syfte att stoppa Montenegros inträde i Nato. Landet blev erbjudet Natomedlemskap i december förra året, men beslutet har ännu inte ratificerats.

Närmandet till Nato och väst har misshagat den långvariga bundsförvanten Ryssland, som har varnat Montenegro för att gå med i försvarsalliansen. Djukanovic har anklagat oppositionspartierna - som i stället vill behålla starka band till Ryssland och Serbien - för att vara finansierade av Kreml och ifrågasatt om Montenegro ska vara en "rysk koloni".

TT-AFP