Undantagstillstånd i Honduras

UTRIKES

Honduras. Minst en demonstrant har dödats och över 20 skadats i nya sammandrabbningar mellan polis och oppositionsanhängare i Honduras.

Regeringen utlyser nu undantagstillstånd för att få kontroll på de oroligheter som blossat upp efter presidentvalet.

Honduras sittande president Juan Orlando Hernández har utlyst undantagstillstånd i landet som "begränsar den fria rörligheten för människor under tio dagar, mellan 18.00 och 06.00", säger regeringens talesperson Jorge Ramón Hernández Alcerro.

Den utdragna rösträkningen i Honduras skulle ha varit klar på fredagskvällen, lokal tid. Men oppositionens invändningar satte stopp för det, meddelar landets valmyndighet.

Drygt 1 000 urnor med röstsedlar, motsvarande 6 procent av rösterna totalt, som är avvikande eller inkorrekta ska nu räknas om för hand. Valmyndigheten säger att man nu ska återuppta den försenade och kontroversiella rösträkningen, sex dagar efter presidentvalet.

Det är oroligt runt om i landet sedan oppositionskandidaten Salvador Nasralla anklagade president Juan Orlando Hernández för valfusk och uppmanade sina anhängare att gå ut på gatorna i protest.

Plundring och oro

Våldsamheter och plundring har förekommit på flera platser i landet och regeringen har beslutat att ge polis och militär utökade befogenheter för att kunna stoppa demonstranterna som ger utlopp för sitt missnöje.

Tidigt i måndags, när 57 procent av rösterna hade räknats, ledde Nasralla med fem procentenheter. Valmyndigheten bröt då en direktsändning av rösträkningen och meddelade att resterande valsedlar skulle tas till huvudstaden Tegucigalpa för att räknas.

På tisdagen lade valmyndigheten ut ett valresultat på sin sajt när 61 procent av rösterna räknats. Siffrorna visade att Nasrallas ledning minskat och med 94 procent av rösterna nu räknade har den sittande presidenten Hernández en ledning på 1,5 procentenheter.

Vänsterpolitikern och tv-stjärnan Nasralla godkänner inte rösträkningen och kräver att rösterna i tre av landets arton regioner räknas om.

Bunkrar förnödenheter

Tusentals Nasralla-anhängare blockerade vägar och tände eld på bildäck i huvudstaden Tegucigalpa på fredagen. Polisen försökte skingra demonstranterna med tårgas.

Oroligheterna fick människor att skynda till matvaruaffärer och bensinstationer för att bunkra förnödenheter.

Hernández försöker bli omvald, trots att presidenten bara får sitta i en mandatperiod enligt landets grundlag.

Flera länder har uttryckt oro över krisen som råder i det fattiga och brottsdrabbade centralamerikanska landet sedan valet.

TT-AFP-Reuters