Judar känner oro över tyska valresultatet

Tyskland. Judiska grupper runtom i Europa och USA uttrycker oro sedan tyska vallokalsundersökningar visat på högerpopulistiska framgångar.

Främst pekar de på det högerpopulistiska partiet AFD, Alternativ för Tyskland, ser ut att komma in i förbundsdagen.

De judiska grupperna uppmanar andra partier att inte bilda allians med AFD, som ser ut att få omkring 13,5 procent och bli Tysklands tredje största parti.

Högernationalister har inte representerats i förbundsdagen sedan 1960.

Ronald Lauder, ordförande för New York-baserade Judiska världskongressen, kallar CDU-ledaren och förbundskanslern Angela Merkel en "sann vän av Israel och det judiska folket".

Han uttrycker oro över AFD när antisemitismen ökar i världen.

– Det är avskyvärt att AFD-partiet, ett skamfylld reaktionär rörelse som påminner om det värsta i Tysklands förflutna och som borde förbjudas, nu har möjligheten att inom det tyska parlamentet föra fram sin vidriga plattform.

AFD har vuxit markant sedan Merkel 2015 öppnade gränsen för att ta emot över en miljon flyktingar från i huvudsak Mellanöstern. AFD anser att invandringen hotar den tyska kulturen men beskriver inte sig självt som rasistiskt eller antisemitiskt.

Josef Schuster, ordförande för Judiska europeiska kongressen, säger att judar upplever större intolerans än tidigare och att valresultatet har bekräftat deras värsta farhågor.

Runt 200 000 judar bor i Tyskland.

TT-Reuters

Publisert: