Uppemot 11 000 döda i striderna om Mosul

UTRIKES

Irak. Mellan 9 000 och 11 000 civila dödades under den nio månader långa striden för att återta Iraks näst största stad Mosul från IS.

Flyg- och artilleriattacker av alliansen mot IS dödade minst en tredjedel av dem.

Statistiken bygger på uppgifter från bårhus och organisationer och har tagits fram av nyhetsbyrån AP. Den erkänns varken av irakiska regeringen, IS eller den USA-ledda alliansen mot IS.

Den tredjedel av dödsfallen som irakiska styrkor eller alliansen orsakade var resultat av flygräder och granater. En tredjedel dödades i IS våldsdåd mot slutet av striderna, och i en tredjedel av fallen går det inte att avgöra vem som orsakade dem.

Den 17 mars kom uppgifter om att hundratals civila dödats i en enskild flygräd mot stadsdelen al-Jadida, vilket gjorde att alliansen pausade striderna i tre veckor. Alliansen skickade då för första gången in en utredningsgrupp, som till slut kom fram till att bomben, som dödade 105 personer, var motiverad för att döda ett par krypskyttar.

"Ointresset beklämmande"

Anfallet mot Mosul var det största mot en stad på flera generationer, säger Chris Woods, som leder Airwars, en oberoende organisation som dokumenterar flygräder och artilleriattacker i Irak och Syrien.

– Att förstå hur de här civila dog, där ISIS uppenbarligen hade en stor roll, kan hjälpa till att rädda många liv nästa gång något liknande händer. Och ointresset för alla sorters utredningar är väldigt beklämmande, säger han.

ISIS är ett annat namn för IS.

Snabbade upp processen

Alliansen mot IS tycker att det är oansvarigt att rikta kritik mot att den dödat civila, oavsiktligt.

– Utan koalitionens luft- och markinsats mot IS skulle det oundvikligen ha tagit ytterligare år, om inte decennier, av lidande och onödigt dödande och stympningar i Syrien och Irak i händerna på terrorister som saknar alla etiska och moraliska normer, säger talespersonen Thomas Veale.

TT-AP