Mueller fick tag på Trumpmejl via omvägar

UTRIKES

USA. Utredningen om eventuell rysk inblandning i USA:s presidentvalskampanj har fått tillgång till tusentals mejl som skickats och tagits emot av det team som förberedde Donald Trumps tillträde som president.

Detta enligt fler källor med insyn i Trumps övergångsorganisation - som upprörs över att utredarna fått tag på mejlen via omvägar. I stället för att begära ut dem direkt av organisationen fick utredarna dem av det federala organet GSA, enligt källorna.

Övergångsorganisationens jurist klagar i brev till två kongressutskott och skriver att GSA inte varit bemyndigat att lämna ut mejlen. GSA tillhandahöll kontor åt övergångsteamet och kommunikationen har funnits sparad i deras elektroniska loggar.

Materialet innehåller kommunikation för minst ett dussin högt uppsatta personer i organisationen, däribland Trumps tidigare säkerhetspolitiske rådgivare Michael Flynn.

De mejl som särskilda åklagaren Robert Mueller nu har tillgång till innehåller känslig information såsom diskussioner om Trumps utrikespolitiska inriktning, enligt källorna. Det är dock oklart om där finns några komprometterande uppgifter.

TT-AP