Svenska skottskadad på Västbanken

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En av Hamas högsta ledare i Gaza höll på fredagen sitt första offentliga tal sedan Israels offensiv och manade till fortsatt motstånd.

En svensk aktivist skottskadades under en demonstration på Västbanken.

– Det var alldeles i slutskedet av demonstrationen, när vi var på väg att dra oss tillbaka. Jag hade väldig tur, för kulan gick rakt igenom vadmuskeln och träffade inte benet, säger göteborgskan Ulrika Andersson, 31-årig aktivist i International solidarity movement (ISM), till TT.

Händelsen inträffade sent på fredagseftermiddagen i den palestinska byn Nilin. Efter fredagsbönen började en demonstration som genast besköts med tårgas, ljudvapen och gummimantlade kulor av israeliska soldater, säger Andersson till TT.

Hon uppger att kulan som träffade henne var finkalibrig, av kalibern 22.

– De andra sprang med mig på ryggen till ambulansen, och sedan kördes jag till sjukhus i Ramallah.

TT: Hur mår du nu?

– Jag är trött, annars är det så bra det kan vara, svarar Andersson.

Stannar kvar

ISM är där för att bevittna övergrepp som begås av den israeliska armén. Gruppen skriver att Nilin är hårt drabbat av muren Israel bygger på Västbanken.

Andersson uppger att hon tänker stanna i Nilin, och tonar ner sin egen roll.

– Vi försöker ständigt bevaka upptrappningen av våldet, inte att en enskild svensk blivit skadad.

Svenska utrikesdepartementets pressjour uppger att det ännu är oklart om någon protest ska läggas in till israeliska myndigheter.

Hamas-tal

Innan Israel inledde sitt angrepp på Gazaremsan i december fanns fem högt uppsatta Hamasledare i området. Efter 22 dagar av israeliska attacker uppges tre av dem finnas kvar i livet. En av dem är Khalil al-Hayya.

På fredagen höll han sitt första tal sedan offensiven inleddes, och framställde resultatet som en israelisk reträtt och en seger för Hamas och Gaza.

– Vi lovade att antingen möta er som martyrer eller som segrare. I dag möter jag er och det är ni som är segrarna, sade al-Hayya.

Ny politik

Han lovade att återuppbyggnaden av Gaza skulle gå snabbt och att Hamas skulle hålla sina löften och betala lön till alla anställda. Han manade också Hamas väpnade styrkor, som bland annat skjutit Qassam-raketer mot Israel, till fortsatt kamp.

Under fredagen besökte George Mitchell, USA:s sändebud till Mellanöstern, Jerusalem. Han lovade en helt ny amerikansk Mellanösternpolitik.

– Det tragiska våldet i Gaza och i södra Israel är en allvarlig påminnelse om hur svåra och allvarliga utmaningar, och tyvärr bakslag, vi kan vänta oss.

TT

Publicerad: