Utrikes

Barack Obama sätter tak på VD-löner

UTRIKES

Washington. USA:s president Barack Obama lanserar en ny politik som begränsar lönen för chefer vars företag får pengar ur USA:s räddningspaket. Förslaget beräknas ta fokus från de bakslag Obamas team lidit den senaste tiden.

De amerikanska företagsledarnas löner har hamnat i fokus den senaste tiden. Under förra året användes miljarder skattedollar för att rädda landets sviktande företag samtidigt som många chefer kammade hem kraftiga bonusar.

Förfarandet har lett till stort missnöje bland många vanliga amerikaner och Obama har riktat hård kritik mot att företagsledarna tagit emot miljarder trots krisen.

Populärt

Det nya förslaget, som påverkar de företag som i framtiden tar del av det nya federala räddningspaketet, innebär att chefernas årslöner begränsas till motsvarande drygt 4 miljoner kronor så länge pengarna inte betalats tillbaka.

– Om skattebetalarna hjälper dig så har du visst ansvar och kan inte leva hur lyxigt som helst, säger Barack Obama till amerikanska NBC.

Förslaget tros bli omåttligt populärt och kan kanske avleda uppmärksamheten från den serie bakslag som drabbade presidenten tidigare i veckan då två tilltänkta medarbetare drog sig ur efter uppmärksammade skattehärvor i deras förflutna.

Nancy Killefer, som av Obama valts ut för att bidra till att effektivisera och reformera budgetarbetet, hoppade av sedan det avslöjats att hon 2005 krävdes på drygt 7 000 kronor i obetalda skatter för hushållstjänster.

"Klantigt"

Bara några timmar senare meddelade Obamas tilltänkte hälsominister Tom Daschle att han inte längre står till förfogande för ministerposten.

Anledningen är också här ett tidigare skatteärende. Bland annat handlar det om en bil med chaufför, som den före detta senatorn hade tillgång till som rådgivare åt ett privat företag, och som han inte deklarerat.

Obama medger att han "klantade till det" när Tom Daschle tillfrågades om ministerposten. Han lovade också att undvika sådana misstag framöver.

– Vi kan inte ha olika normer för människor med makt och andra människor som arbetar varje dag och betalar sin skatt, sade Obama i tv-kanalen CNN.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes