Utrikes

Dom om ansvar för judedeportationer

UTRIKES

Paris. Frankrikes högsta förvaltningsdomstol fastslog på måndagen att staten var ansvarig för deportationen av judar under andra världskriget.

Omkring 76 000 judar greps i Frankrike 1942-44 och transporterades under förfärliga förhållanden till nazisternas koncentrationsläger. Endast 3 000 återvände.

Måndagens domstolsutslag fastställer juridiskt Frankrikes roll i deportationerna.

Förre presidenten Jacques Chirac var den förste franske ledaren som erkände statens medverkan i judedeportationerna. Det gjorde han i ett historiskt tal 1995, då han bröt mot den tidigare traditionen att undvika att förknippa Frankrike med Vichy-regimen som samarbetade med de tyska nazisterna.

Chiracs erkännande öppnade möjligheten för offrens familjer att söka kompensation. Myndigheterna har under årens lopp betalat ut hundratals miljoner euro i ersättning.

Förvaltningsdomstolen konstaterade att lägre rättsinstanser kan ta beslut om kompensation men tillade att den franska staten redan har fullföljt sina skyldigheter i enlighet med europeiska normer.

Den kände franske nazijägaren Serge Klarsfeld, vars far deporterades från Frankrike, välkomnade utslaget.

– Den här domen var tillfredsställande. Frankrike visar sig nu vara ledande bland länder som gör upp med sitt förflutna, sade han.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes