Utrikes

Hundratusentals hedrade Hariri

UTRIKES

Beirut. Hundratusentals människor samlades i centrala Beirut på lördagen för att hedra minnet av den förre libanesiske premiärministern Rafiq al-Hariri, som mördades för precis fyra år sedan.

Både minneshögtidens arrangörer och deltagare beskrev sammankomsten som en värdemätare på oppositionens ställning inför parlamentsvalet i juni. Då ställs den västerländskt stödda nuvarande parlamentsmajoriteten, anförd av al-Hariris son och politiska arvinge Saad al-Hariri, mot en Hizbollahledd allians stödd av Syrien och Iran.

I sitt tal vid mötet på Martyrernas torg vädjade al-Hariri till de arabiska grannarna och andra länder att sända observatörer till valet den 7 juni. Han beskrev valet som en möjlighet för Libanon att "återfå sin yttrandefrihet och åter bli ett fritt land".

Den 1 mars börjar FN:s nyinrättade specialdomstol för Haririmordet sitt arbete i Haag i Nederländerna. Bland de sju personer som gripits för misstänkt medverkan i mordet finns fyra generaler, bland andra förre chefen för den libanesiska säkerhetstjänsten. FN:s utredare har också utpekat syriska staten som medansvarig för mordet, något som regeringen i Damaskus med skärpa har tillbakavisat.

Specialdomstolen i Haag ska också ta upp andra mord på libanesiska politiker och mediepersonligheter.

Rafiq al-Hariri var premiärminister i två perioder mellan 1992 och 2004. Han avgick i protest mot Syriens inblandning i den libanesiska politiken. Han dödades av en kraftig bilbomb den 14 februari 2005. Attentatet krävde ytterligare 22 människors liv.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes