Utrikes

En död i fransk-karibisk protest

UTRIKES

Pointe-a-Pitre. Protester mot levnadsförhållandena på franska karibiska öar har krävt sitt första dödsoffer. En 50-årig fackföreningsman dödades i natt, sade myndigheterna på ön Guadeloupe.

Det skedde efter en månad av strejker och protester som blivit allt våldsammare de senaste dagarna och som spridit sig till närbelägna Martinique.

I går kväll skottskadades dessutom tre poliser.

Förövare i båda fallen sades vara protesterande ungdomar. Fackföreningsmannen ska ha skjutits ihjäl när han körde fram till en barrikad som ungdomarna hade satt upp.

– Vi hörde hur det sköts hela natten. Ingen kan gå ut på gatorna. De senaste 48 timmarna har gatorna helt varit i händerna på ungdomsgäng. Allt är utom kontroll, sade Jacques Bangou, borgmästare i Guadeloupes största stad Pointe-a-Pitre till radiokanalen Europe 1.

Mellan 300 och 400 svenska turister befinner sig för närvarande på Guadeloupe. De flesta reser med researrangören Langley, enligt utrikesdepartementet.

– Det är problem med att ta sig till flygplatsen. Eftersom researrangören inte vill riskera något avvaktar de och det blir vissa fördröjningar, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst.

I väntan på att barrikaderna på vägarna ska tas bort och situationen lugna ner sig, uppger Langley att dess hotellanläggning fungerar normalt och att gästerna inte berörs av oroligheterna.

Det intrycket förstärks av turisten Karl Enokssons berättelse för Göteborgs-Posten:

– Det går egentligen ingen nöd på oss, vi får fortsätta bada medan vi väntar.

På Guadeloupe har en rad yrkesgrupper strejkat sedan den 20 januari. Där ligger sopor på gatorna, många hotell är stängda och charterflyg från franska fastlandet är inställda. Liksom på Martinique är de flesta regeringskontor, butiker, banker och skolor också stängda.

Förhandlingar om lönehöjningar och nya ekonomiska stödprogram har avbrutits av de fackliga representanterna.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy tillsatte i fredags en kommission som ska se över förhållandena på öarna.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes