Iran lovar och övar militärt

Publicerad:
Uppdaterad:

Teheran. Iran välkomnar FN-inspektörer att granska anläggningen för urananrikning som avslöjades i veckan.

Samtidigt meddelar Revolutionsgardet att en militär robotövning för att "bevara och förbättra" landets försvar inleds.

Turerna kring avslöjandet av den iranska anläggningen för anrikning av uran fortsatte sent på lördagen. Iran meddelade under dagen att atomenergiorganet IAEA ska få kontrollera den tidigare hemliga anläggningen vid den heliga staden Qom.

– Vi har inga problem med inspektioner inom ramavtalet med IAEA, precis som president Mahmoud Ahmadinejad har sagt, sade Ali Akbar Salehi som är chef för Irans kärnkraftsprogram. Han tillade att ett datum för inspektioner ska fastställas senare.

De iranska utspelen följde på den amerikanske presidenten Barack Obamas avslöjande på G20-mötet i Pittsburgh om Irans utvidgade program för anrikning av uran. Anrikat uran kan användas till kärnkraft men också till kärnvapen.

President Obama anklagade Iran på lördagen för "ett besvärande beteende av undanmanövrar" i ett radiotal. Men utrikesminister Hillary Clinton välkomnade beskedet om att Iran lovar släppa in inspektörer.

– Det är alltid välkommet när Iran beslutar sig för att följa internationella lagar och regler - speciellt när det gäller IAEA, sade Clinton.

Samtidigt sade en av den högste iranske ledaren ayatolla Ali Khameneis närmaste medarbetare att anläggningen, utanför Qom, snart står färdig.

– Om Gud vill så är anläggningen snart klar för drift, sade Mohammad Mohammadi Golpayegani som är ayatollans stabschef.

I ett kryptiskt brev till IAEA i måndags erkände Iran den nya anläggningen, som är insprängd i ett berg. Medgivandet sägs ha kommit sedan Iran insett att utländsk underrättelsetjänst haft bygget under uppsikt under flera år.

I nästa vecka möter Iran stormakterna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland i potentiellt avgörande förhandlingar i Genève.

TT-AFP

Publicerad: