Här säljs hornen dyrare än guld och kokain

Djuren slaktas i viltreservatet i Tanzania och smugglas till Asien. Här säljs avsågade elefantfötter som pallar och noshörningshorn som potensmedel.

– Det finns så många människor här, och så mycket kapital, säger Allan Carlson på WWF.

Men i år införs ett totalförbud i Kina som förhoppningsvis ska ge eko i fler länder.

Tjuvjakten omsätter enorma summor varje år. De mest åtråvärda delarna från djur som skjutits av tjuvjägare i Afrika smugglas ut och skeppas till Asien.

– Noshörningshorn säljs till högre pris än guld och kokain – det har varit oerhört lukrativt. Och priserna på elfenben är fortfarande väldigt höga, säger Allan Carlson som leder WWF:s arbete i viltreservatet Selous i Tanzania.

I Kina var elfenben förr i tiden något som bara det kejserliga hovet hade. Men så plötsligt blev det en statussymbol för var man – att ha till exempel ätpinnar eller snidade figuriner i elfenben.

– Last efter last gick till Kina, Thailand, Vietnam och Filippinerna. Så det gäller verkligen att få bort marknaden – det finns så många människor här, och så mycket kapital, säger Allan Carlson.

Inför ett totalförbud i år

Men tack vare världsopinionen som rutit till så sätter nu myndigheterna i Kina stopp för handeln med elfenben – i år införs ett totalförbud. Och liknande grepp tas nu i flera av de andra länderna i Sydostasien. 

Nyligen har man dessutom lyckats sätta dit några av de stora spindlarna som handlar med elfenben.

– Man har lyckats plocka bort några av de stora aktörerna, och skickat ut en signal att nu dras skruvarna åt och det är stränga straff för detta. Så glädjande nog ser vi en förändrad attityd och en minskad tjuvjakt på elefanterna, säger Allan Carlson.

Arbetet i Asien har gett resultat snabbare än väntat. 

– Vi ser effekterna redan nu, och vi kommer att se ännu mer de närmsta åren. För finns det inte längre någon marknad så är det inte värt risken att jaga elefanter, säger Allan Carlson.

Publisert: