Utrikes

1500-talsmålare brittiskt tvisteämne

UTRIKES

Stockholm. Hur gammal blev renässansmålaren Tizian? Den smått obskyra frågan har otippat blivit en av brittisk politiks hetaste, sedan ledarna Gordon Brown och David Cameron satt igång en muntlig dragkamp som spritts till webbuppslagsverket Wikipedia.

Konservativa partiets ledare David Cameron ber nu om ursäkt för en överambitiös medarbetare, som gick in på Wikipedia och ändrade Tizians dödsår så att det bättre stämde överens med Camerons linje i en parlamentsdebatt i onsdags.

– Premiärministern har aldrig koll på fakta, utbrast Cameron i debatten med premiärminister Brown.

– Häromdagen sa han att han var som en 90-årig Tizian, men faktum är att Tizian dog 86 år gammal.

Därom tvistar dock de lärde. Den Venedigbaserade målaren dog 1576, men året för hans födelse beror på vem man frågar - kanske redan i mitten av 1470-talet, kanske först kring 1490.

Hursomhaver gick det åt skogen när Camerons medarbetare gick in på det av användarna redigerade Wikipedia. Tjänstemannen märkte inte att någon annan just justerat Tizians födelsedatum, så när dödsåret ändrades från 1576 till 1572 blev renässansmästarens ålder för låg. Oavsett vem man frågar.

Episoden har nu fått sitt eget lilla kapitel på Wikipedias Tizian-sida.

Om Brown och Cameron vill återhämta sig från debaclet genom att vila ögonen på något av Tizians mästerverk räcker det med att bege sig till National Gallery, vid Trafalgar Square på behagligt gångavstånd från parlamentet i London. Andra Tizianmålningar finns på museer i bland annat Madrid och Paris.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes