Utrikes

USA ser över sin Afghanistanpolitik

UTRIKES

Kabul. USA ska fram till april se över hela sin politik gentemot Afghanistan och Pakistan. Den afghanska regeringen får vara med i granskningen av hur "kriget mot terrorismen" förs.

Beskedet om att en afghansk regeringsdelegation får vara med när de amerikanska säkerhetstjänsterna ser över sin policy gavs av president Hamid Karzai efter överläggningar med USA:s nya sändebud i regionen, förre FN-ambassadören Richard Holbrooke.

Ett av president Barack Obamas första beslut efter tillträdet i januari var att förskjuta tyngdpunkten i "kriget mot terrorismen" från Irak till Afghanistan. Men han vill ha med sig USA:s allierade i Nato, och därför ska alla aspekter på de amerikanska insatserna i Afghanistan ses över före Natos nästa toppmöte i april.

Väldigt tacksam

Barack Obama, liksom många höga amerikanska militärer, är starkt oroade av att den islamiska extremismen bara ökar i både Afghanistan och Pakistan trots sju års krig mot talibaner och al-Qaida.

– Jag är väldigt, väldigt tacksam över att president Obama har godtagit mitt förslag att Afghanistan ska delta i den strategiska översynen i USA av kriget mot terrorismen, sade president Karzai.

En delegation ledd av utrikesminister Rangin Dadfar Spanta reser till Washington inom kort.

Karzai har skäl att vara nöjd med beskedet, liksom med det personliga budskapet från Obama om "stöd för Afghanistans folk och Afghanistans demokratiskt valda regering". Obama har varit mycket kritisk mot Karzai, som häromdagen avslöjade att den nye amerikanske presidenten fortfarande inte tagit kontakt med honom. Det har ifrågasatts om USA:s nya regering tänker hålla fast vid sitt stöd för Karzai inför det afghanska presidentvalet i augusti. Bland spekulationerna om ett alternativ har det nämnts att USA:s förre FN-ambassadör Zalmay Khalilzad, född i Afghanistan, skulle kunna utmana Karzai.

Inkompetens

Richard Holbrooke sade på söndagen att han reser i regionen för att lyssna och lära. Karzai sade, utan att gå in på detaljer, att diskussionerna varit "mycket ingående och fruktbara".

En UD-talesman i Kabul sade att den afghanska delegationen som reser till Washington ska understryka behovet av ökat ekonomiskt stöd för materiell utveckling och för att stärka demokratin, de mänskliga rättigheterna och ett gott styresskick. Inkompetensen och korruptionen på afghansk regeringsnivå brukar av USA och dess allierade anföras som en orsak till att det väpnade upproret ökar. I förra veckan beskrev Obama president Karzai och den afghanska regeringen som "väldigt isolerad" från befolkningen.

Av cirka 70 000 utländska soldater i Afghanistan är ungefär hälften från USA. Drygt 23 000 av amerikanerna ingår i den Natoledda fredsstyrkan Isaf, som dock allt mer tenderar att dras in i krigföringen. Obama väntas besluta att sända ytterligare upp till 25 000 man till Afghanistan.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes