Utrikes

Ekonomi viktigast för Clinton i Kina

UTRIKES

Peking. Ekonomi går före mänskliga rättigheter under USA:s utrikesminister Hillary Clintons Kinabesök. Tillsammans ska de båda ekonomiska supermakterna försöka lyfta världen ur krisen.

Redan innan hon landade i Peking klargjorde Clinton att Kinas bristande människorätt inte var en prioriterad fråga för besöket.

– Att vi fortsätter trycka på dessa frågor kan inte hamna i vägen för den globala ekonomiska krisen, den globala klimatkrisen och säkerhetskrisen, sade den nyutnämnda utrikesministern.

Amnesty International och andra människorättsorganisationer uttryckte bestörtning över uttalandet.

Flera regimkritiker i Kina vittnar om hur regimen försökt tysta dem under Clintons besök, genom att hota dem, trakassera dem och sätta dem i husarrest.

"På grund av Hillary Clintons besök står polisen på vakt utanför mitt hus. Jag måste ha deras tillstånd för att gå ut", skrev dissidentförfattaren Yu Jie i ett sms.

Ömsesidigt beroende

Efter att ha träffat sin kinesiske kollega Yang Jiechi på lördagen sade Clinton att hon tagit upp frågan om mänskliga rättigheter, men mötet dominerades av ekonomi- och klimatfrågor.

– Det är avgörande att USA och Kina har en positiv och samarbetsvillig relation, sade Clinton.

USA är en av världens största importörer av varor från det exportberoende Kina, som i sin tur är världens största långivare till USA:s statsfinanser som dras med gigantiska underskott.

De båda superekonomierna är därmed intimt inflätade i varandra.

Leda återhämtning

Clinton tackade Yang för att Kina fortsätter köpa amerikanska statsobligationer, vilket behövs för att finansiera president Barack Obamas enorma ekonomiska räddningspaket.

Yang å sin sida sade att han och Clinton enats om att avvisa protektionism i handel och investeringar. Kinas stora farhåga är att USA ska sätta upp handelshinder för att gynna sin inhemska industri.

– Vi har alla skäl att tro att USA och Kina kommer att återhämta sig och tillsammans ska vi hjälpas åt att leda världens återhämtning, sade Clinton, som även mötte president Hu Jintao.

Ett syfte med Kinaresan är också att lägga grunden för G20-mötet i London i april, då presidenterna Hu och Obama ska träffas för första gången.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes