Livstid för mord på landslagsspelare

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En 24-årig sydafrikan dömdes på tisdagen till livstids fängelse för att ha mördat och våldtagit en öppet homosexuell spelare i Sydafrikas damlandslag i fotboll.

– Eudy Simelane utsattes för en brutal ovärdig död. Hon kläddes av, knivhöggs, attackerades, våldtogs. Den anklagade har inte visat någon ånger överhuvudtaget. Det är hårt att döma en ung person till fängelse, men om han uppför sig som en vuxen med kriminell erfarenhet så kan han inte gömma sig bakom sin ungdomlighet, sade domaren Ratha Mokgoathleng enligt brittiska tidningen The Guardian.

31-åriga Simelane, som spelade för klubblaget Springs Home Sweepers, rånades, våldtogs och mördades i april 2008 när hon var på väg hem från en pub i hemstaden Kwathema nära Johannesburg. Efter landslagskarriären var hon aktiv som både tränare och domare, med förhoppning om att kvala in som linjedomare till herr-VM på hemmaplan i Sydafrika 2010.

Ytterligare en gärningsman har tidigare dömts till 32 års fängelse, medan två andra friats.

Människorättsaktivister har kallat domen "extremt viktig" i kampen mot mord och våldtäkter på lesbiska i Sydafrika, skriver The Guardian.

TT

Publicerad: