Snowdens asylansökan behandlas

Publicerad:
Uppdaterad:

Moskva. Dörrarna till Ryssland såg ut att vara på väg att öppnas, men stängdes lika snabbt. Edward Snowden får stanna på flygplatsen i Moskva ett tag till trots att hans ansökan om tillfällig asyl i Ryssland nu behandlas.

Han hade packat väskan, försetts med nya kläder och romaner av såväl Fjodor Dostojevskij som Anton Tjechov. Så fick Edward Snowden stanna på Sjeremetievo-flygplatsen trots rapporter om att han skulle få lämna transitområdet - exakt en månad efter att han först kom dit.

Asylansökan behandlas

På onsdagen kom beskedet att den landsflyktige amerikanen ansökan om tillfällig asyl nu behandlas. Vanligtvis tillåts den sökande då röra sig fritt inom landet. Men Snowden är ett unikt fall, framhöll advokaten Anatolij Kutjerena efter att det stod klart att Snowden inte får lämna transitområdet.

Att låta honom resa in i Ryssland väntas skapa nya spänningar i de amerikansk-ryska relationerna. Vita huset bad i ett uttalande om "klarhet" i Snowdens status.

Stannar i Ryssland

Den spionmisstänkte Snowden, som läckt uppgifter om USA:s säkerhetstjänsters övervakning, har suttit fast på flygplatsen sedan den 24 juni efter att USA drog in hans pass och manade världens länder att inte ge honom en tillflyktsort. Endast tre har trotsat den amerikanska uppmaningen: Venezuela, Bolivia och Nicaragua. Men dit går inga direktflyg och flera länder på vägen har visat sig villiga att stoppa plan som flyger genom deras luftrum. Bolivias president Evo Morales förlät på onsdagen Frankrike, Spanien, Italien och Portugal för att ha nekat ett bolivianskt plan att flygtillstånd efter amerikanska misstankar om att Snowden fanns ombord.

Men efter incidenten ser Snowden det som alltför riskabelt att resa mot Latinamerika och planerar i stället att stanna i Ryssland, uppger Kutjerena:

– Han har för avsikt att stanna i Ryssland, lära sig om rysk kultur och upptäcka Ryssland, säger advokaten.

TT-Interfax-AFP

Publicerad: