Viss enighet om Ukraina-lösning

– Vi ger inte upp Krim, försäkrade USA:s utrikesminister John Kerry efter torsdagens fyrpartssamtal om Ukraina-krisen.

Stockholm. EU, USA, Ryssland och Ukraina enades om åtgärder för att trappa ned spänningen i Ukraina.

– Vi ger inte upp, men vi kom inte (till Genève) för att tala om Krim. Ingen har lämnat frågan om Krim bakom sig, sade Kerry.

Han hotade med ytterligare sanktioner mot Ryssland.

– Om vi inte noterar framsteg... kommer det att bli mer sanktioner, ytterligare kostnader, sade han på en pressträff efter mötet.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel sade samma dag att han framfört till den tillfälliga ledningen i Kiev att president Barack Obama lovat icke-dödligt militärt bistånd till Ukraina, i form av läkemedel, hjälmar, liggunderlag och vattenreningsutrustning.

Dialog behövs

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade efter överläggningarna i Genève att parterna enades om att proryska grupper i östra Ukraina ska lämna ifrån sig vapnen och lämna ockuperade byggnader.

– Alla olagliga väpnade grupperingar bör avväpnas, sade han.

I mötet deltog även den ukrainske utrikesministern Andrij Desjtjytsia och EU:s utrikeschef Catherine Ashton. Parterna enades om att det behöver sättas i gång en nationell dialog i Ukraina som alla regioner är involverade i. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) får en central roll som medlare i konflikten.

Lavrov upprepade Rysslands uppmaning till att decentralisera Ukraina och ta hänsyn till den stora ryskspråkiga minoriteten.

USA och EU kom till mötet med förhoppningen att Ryssland skulle gå med på att bidra till att upplösa de milisgrupper som ockuperat byggnader i flera städer i östra Ukraina, men Ryssland förnekar koppling till dem.

Behåller Krim

Lavrov sade att Ryssland inte hyser "någon önskan" om att sända trupper till Ukraina. Det sade även president Vladimir Putin i det årligen återkommande fyra timmar långa direktsända tv-programmet där allmänheten kan ställa frågor till honom. Putin påpekade att han fått parlamentets godkännande att använda militär makt i Ukraina:

– Jag hoppas verkligen att jag inte behöver använda mig av den rätten och att vi förmår lösa alla dagens trängande frågor med politiska och diplomatiska medel.

Det finns inga tecken på att Ryssland är redo att lämna ifrån sig Krim. Tvärtom överlämnade Putin på torsdagen ett förslag till statsduman om att val ska hållas till regionparlamenten i regionerna Krim och Sevastopol den 14 september.

Enligt den ukrainske utrikesministern är Ukraina och Ryssland fortfarande oeniga om landets militära och politiska status.

TT

Publisert: