Turister evakueras ur Acapulco

Publicerad:
Uppdaterad:

Acapulco. Myndigheterna i Mexiko började i går flyga ut strandsatta turister ur översvämmade Acapulco, samtidigt som tusentals plundrare tömde butiker i staden vid Stillahavskusten.

Tropiska oväder har drabbat landet från två håll med svåra översvämningar och jordskred som följd. Minst 47 människor har mist livet.

På turistorten Acapulco beräknades runt 40 000 inhemska och utländska turister ha fastnat sedan vägarna blivit ofarbara. Militären upprättade i samarbete med flera flygbolag en luftbro för att evakuera dem. På terminalen vid flygplatsen stod vattnet knähögt, så passagerarna skjutsades direkt till startbanan.

Mer än halva staden, som har 680 000 invånare, stod under vatten och ett par hundra personer hade plockats upp från hustak med hjälp av helikopter.

Tusentals plundrare strömmade ut från varuhuset Costco med mat, tv-apparater och till och med kylskåp, medan soldater och poliser tittade på, enligt AFP:s reporter.

– Vi tar mat till våra barn, det finns ingenting att äta, sade en kvinna som skyndade bort med fyllda kassar.

Andra krossade rutor till butiker och bar iväg med hushållsapparater och sängkläder.

– Vi kan inte hindra dem. Vi befinner oss i en allvarlig nödsituation, sade en soldat.

Svenska utrikesdepartementet (UD) har inga uppgifter om att svenskar råkat illa ut i den akuta situationen.

– Ambassaden följer utvecklingen där men vi har inte i nuläget någon information om att svenskar har drabbats, säger Lena Tranberg på UD:s presstjänst till TT.

TT-AFP

Publicerad: