Utrikes

Ukraina rasar mot villkoren i Minsk

UTRIKES

Ukrainakrisen. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko anser att ryska villkor för vapenvila är "oacceptabla". Efter en uppenbarligen svår nattmangling kommer vitt skilda signaler från toppmötet i Minsk.

– Tyvärr finns det inga goda nyheter ännu. Det finns villkor som jag anser vara oacceptabla, säger Porosjenko till AFP utan att utveckla det närmare.

Samtidigt kommer rapporter från fyrpartsmötet som ger helt andra signaler. Diplomatiska källor uppger för nyhetsbyråerna att de fyra ledarna ska ha enats om en icke närmare specificerad plan som bland annat innebär vapenvila inom två dygn.

Lösning tar lång tid

Igor Torbakov, forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier, är tveksam till att en lösning är i sikte inom en snar framtid.

– Det här är något som är väldigt långsiktigt och kan ta månader att lösa.

TT: Finns tålamodet att lösa situationen?

– Det är väldigt svårt att säga. Jag tror att Putin räknar med att Ukraina ska kollapsa såväl ekonomiskt som politiskt innan Ukraina kan stärkas tillräckligt militärt.

Vid 8-tiden på morgonen sades Minskmötet ha avslutats. Men sedan kom signaler från kretsen kring Rysslands president Vladimir Putin som tyder på att förhandlingarna kanske bara tagit paus. Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel drog sig tillbaka för att prata sig samman, eventuellt inför att hålla presskonferens.

Många civila döda

Mötet inleddes klockan 18 i går kväll, och har alltså pågått i över 15 timmar.

Ett omedelbart eldupphör mellan Ukraina och de proryska rebellerna har setts som det mest brådskande ärendet, efter att hundratals civila dödats i striderna de senaste veckorna. Totalt har minst 5 500 människor dödats i konflikten. 

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes