Satirtecknare: Paris triggar oss

– Fyra satirtecknare dog i går, men i dag föds tusentals! Hoppas jag.

Göteborg. Satirtecknare Max Gustafson i Göteborg om attacken i Paris mot tidningen Charlie Hebdo där tolv personer sköts ihjäl, bland dem fyra av hans kollegor.

TT träffar honom på frilanskollektivet Serieateljén i Majorna. På väg till jobbet dagen efter dådet kände han att han måste teckna något kring det.

– Är det något som jag rent instinktivt reagerar på, då tecknar jag. Det är ventilen, lite av terapi när man mår dåligt.

Nu tecknade han en bild av en terrorist som skjuter sig själv i huvudet när hans kalasjnikov sprängs efter att en ritpenna stuckits in i gevärspipan.

Omedveten census

Men han hade också en idé att teckna profeten Muhammed som förbannad över terroristerna skulle säga: "Kolla vad ni nu gjort, ni har skapat tusen nya karikatyrtecknare".

Den föll bort.

– Ja, det verkar så. Men jag har inte riktigt bestämt mig ännu.

Han hymlar inte med att han ibland både medvetet och förmodligen även omedvetet censurerar sig.

– Man begränsar sig. Man får alltid ha i åtanke vem man driver med. Man frågar sig: "ska jag vara den som utmanar vissa intressen, vara den som sticker ut". Vad händer då med mina två barn hemma. Det är lätt att vara ädel i teorin.

Minerad mark

Det kan vara svårt att hitta gränsen för hur långt man kan gå.

– Man rör sig hela tiden i gränslandet. Men jag brukar kunna tänja gränserna ganska bra. Det är viktigt att berätta vad man känner men även jag får känna av läget.

TT: Kommer det som hände i Paris att påverka dig?

– Man tassar lite på minerad mark. Men nu känns det snarare att jag blir triggad av det här. Ett så stort angrepp på yttrandefriheten rör upp känslor bland satiriker. Vi kan inte låta bli, det blir lite förbjuden frukt.

Johannes Klenell, redaktör för svenska satirtidningen Galago, har liknande funderingar.

– Hot, vrede och våld är inga effektiva strategier mot någon som jobbar med provokationer och skratt. Satiriker är inte gjorde av sådant virke som böjer sig för sådant.

TT

Publisert: