Utrikes

Ukrainsk militär lämnar Debaltseve

UTRIKES

Krisen i Ukraina. Ukrainska styrkor håller på att dra sig tillbaka från den belägrade staden Debaltseve i östra Ukraina, bekräftar president Petro Porosjenko.

Porosjenko säger att ett "organiserat och planerat" tillbakadragande började redan i morse och att 80 procent av styrkorna nu lämnat staden, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyråer i området beskriver scener där sargade och skadade ukrainska militärer kommer åkande i bilar och militärfordon från de hårda gatustrider som rasat om den strategiskt viktiga staden.

– Direkta strider pågår inne i Debaltseve. Vi gör allt för att häva blockaden mot våra styrkor, säger den regeringstrogna lokala polischefen Ilya Kiva till ukrainsk tv.

Enligt företrädare för de proryska separatisterna ska hundratals regeringstrogna militärer ha gett upp och överlämnat sig till rebellerna, uppgifter som dock inte bekräftats av oberoende källor.

Tusentals militärer instängda

Efter hårda strider hävdar ledare för de proryska separatisterna att de tagit kontroll över stora delar av Debaltseve, och att "många" regeringstrogna militärer dödats.

– I går kunde vi med egna öron höra tung artilleribeskjutning mot staden. Vi är nu på väg tillbaka till området och hoppas kunna få tillgång till staden, säger Alexander Hug, chef för den grupp observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (OSSE) som ska övervaka att vapenvilan hålls, till TT under onsdagsmorgonen.

Förutom cirka 8 000 ukrainska militärer finns cirka 5 000 civila kvar i staden. Eftersom OSSE inte kunnat ta sig in i Debaltseve har de inga uppgifter om skadade eller döda, eller om det senaste läget i striderna.

– Om inte striderna stoppas kommer det att leda till fler dödsoffer, större skador på infrastruktur och till större risk att vapenvilan urvattnas ytterligare och att det blir svårt för båda sidor att lösa situationen i Debaltseve, säger Alexander Hug.

"Brott mot vapenvilan"

– Agerandet från de ryskstödda separatisterna i Debaltseve är ett klart brott mot vapenvilan, säger EU:s utrikeschef Frederica Mogherini.

USA:s vicepresident Joe Biden anklagade i går "separatister som agerar tillsammans med ryska styrkor" för att bryta vapenvilan. FN har krävt ett omedelbart stopp på våldsamheterna, medan den ryske presidenten Vladimir Putin i går uppmanade de regeringstrogna styrkorna i Debaltseve att ge upp.

– Jag hoppas inte att de ukrainska myndigheterna ska förhindra ukrainska militärer att lägga ner vapnen, sade Putin enligt AFP under ett besök i Ungern.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes