Oron lättade efter skotskt nej

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Skottland blir kvar som en del av Storbritannien, och enligt den brittiske premiärministern David Cameron blir det inga repriser av folkomröstningen.

Pundet stärktes och Londonbörsen steg när resultatet stod klart.

– Vid ett ja hade vi kastats in i en osäkerhet med politiska förhandlingar. Även om du fick ett valresultat hade du inte vetat vad det skulle betyda. Nu försvinner osäkerheten, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Inför folkomröstningen fanns det bland annat en oro för vad som skulle hända med den brittiska valutan pundet vid ett ja, samtidigt som ett ja hade ökat risken för ett brittiskt utträde ur EU.

Stärks mot kronan

När det stod klart att det blev ett nej stärktes pundet till en början mot både dollarn och euron, för att senare under fredagen falla tillbaka igen. Londonbörsen hade vid 14-tiden på fredagen stigit med 0,6 procent.

Inför folkomröstningen pekade opinionen under större delen av tiden mot ett nej, men ja-sidan knappade in precis mot slutet. Vissa inom det brittiska näringslivet pekar på att det starka stödet för självständighet som visat sig finnas - 44,7 procent röstade ja - innebär en risk för att folkomröstningen följs av ett "neverendum-scenario" - alltså att man genomgår upprepade folkomröstningar, skriver Reuters. Men Storbritanniens premiärminister David Cameron var på fredagsmorgonen tydlig med att skottarna nu sagt sitt "för en generation".

Svagare krav

Nejet i den skotska omröstningen kan samtidigt försvaga självständighetskrav i andra delar av Europa, exempelvis i spanska Katalonien där det också finns krafter som vill ha en folkomröstning, tror Robert Bergqvist.

Men han tycker att europeiska politiker borde ta mer hänsyn till att europeiska väljare inte verkar vara redo för ökat samarbete inom Europa.

– Det är en viktig väckarklocka. Vi behöver ha ett starkare Europa och gå mot mer samarbete. Men man måste nog vara mer lyssnande och tänka på takten i integrationen. Går man för snabbt fram kan det bli mer utslag av självständighetsrörelser.

TT

Publicerad: