Greker ska folkomrösta om stödpaket

Publicerad:
Uppdaterad:

Aten. Grekland ska folkomrösta om det nya EU-stödpaketet, meddelar det hårt ansatta landets premiärminister Giorgos Papandreou i kväll.

– Om det grekiska folket inte vill ha det så kommer det inte att godkännas, säger Papandreou, enligt nyhetsbyrån AFP.

Räddningspaketet som EU-ledarna beslutade om i förra veckan innebär att Greklands statsskuld skrivs ned med 100 miljarder euro, motsvarande omkring 920 miljarder kronor, genom att värdet på grekiska statspapper halveras.

– Vi kommer att följa det grekiska folkets beslut, sade premiärministern till sina partikamrater i parlamentet.

Folkomröstningen kan hållas så snart som inom ett par veckor efter att överenskommelsen är klar, skriver Financial Times.

En opinionsundersökning som publicerades i lördags, som var beställd av den grekiska tidningen To Vima, visade att förra veckans EU-paket uppfattades negativt av en majoritet av grekerna, rapporterar BBC. Och den senaste veckan har protester hållits runt om i Grekland mot regeringens besparingar.

– Nu för Papandreou in risker i processen. Han är väl hårt pressad av den politiska situationen där många greker är kritiska till vad som sker, men det här är mycket riskabelt, säger Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson.

TT: Vad händer om grekerna röstar nej till stödpaketet?

– Det är möjligt att det då skulle gå så långt att Grekland själv väljer att inte vara kvar i eurosamarbetet. Jag tror att det skulle vara ett dåligt val för Grekland, men det är inte säkert att alla greker tycket så.

TT: Kan det här vara första steget mot att Grekland lämnar eurosamarbetet?

– Man öppnar upp för det och det kommer lite märkligt just nu när Grekland ändå fått större skuldavskrivningar, säger Hermansson.

Papandreou har redan tidigare vid några tillfällen luftat idén om en folkomröstning men då har det varit oklart vilken frågeställning som i sådant fall skulle presenteras för det grekiska folket.

– Men det här kan bli nästan som en misstroendeomröstning, antingen är vi med i euron och gör det som måste göras för att fortsätta vara med. Eller också bestämmer vi att lämnar eurosamarbetet, säger Johan Javeus, chefsanalytiker på SEB.

I morgon väntar nya börsfall, tror Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea.

– Det här är väldigt negativ information som säkert kommer att sätta marknaderna i gungning igen, för det pekar ju på att man inte har den kontrollen i Grekland som marknaden hittills trott på.

Den negativa effekten bygger på marknadens förmodan att grekerna kommer att säga nej till stödpaketet om de får chansen.

– Om de gör det, vad står till buds då? I ett sådant läge måste landet i princip ställa in betalningarna. Då är det inte längre tal om en 50-procentig nedskrivning av statsskulden.

TT: Skulle ett nej också vara samma sak som att Grekland lämnar eurosamarbetet?

– Ja, det skulle det mycket väl kunna leda till, säger Jonas Olavi.

FAKTA: Räddningspaketet

Greklands statsskuld skrivs ned med 100 miljarder euro, motsvarande omkring 920 miljarder kronor, genom att värdet på grekiska statspapper halveras. EU-företrädare ska nu träffa avtal med bankerna var och en för sig om detta. Parat med ett stöd- låne- och reformprogram ska det få ned den grekiska statsskulden till 120 procent av BNP 2020.

Euroländernas räddningsfond EFSF ökas kraftigt från 440 miljarder euro till 1 000 miljarder euro. En del av pengarna ska komma från länder utifrån EU, som Kina och Brasilien, är det tänkt. Fonden ska klara att fylla hål även i Spanien och Italien om sådana uppstår.

De europeiska bankerna ska stärkas genom hårdare krav på hur mycket de ska ha i kapital. De flesta banker väntas klara det genom att be aktieägarna om mer pengar, hålla inne vinster och begränsa aktieutdelning. En del kan behöva statlig hjälp.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: