Militär aktion sägs stoppad i Aleppo

UTRIKES

Syrien. Den syriska armén har tillfälligt avbrutit sin militära offensiv i östra Aleppo, eftersom ett försök att flytta civila därifrån pågår, enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Han säger att ryska och amerikanska militära experter ska träffas i Genève på lördag för samtal om Aleppo.

Lavrov har haft tre möten om Aleppo med sin amerikanske kollega John Kerry den senaste tiden.

Efter torsdagens två möten, som vardera var på tio minuter, sade en amerikansk talesperson att det inte gjorts några framsteg och att det inte träffats någon överenskommelse.

Trots avsaknaden av resultat sade Kerry efter samtalen att han fortfarande är "hoppfull" och ska fortsätta att arbeta för en lösning.

– Vi jobbar med någonting här, sade Kerry till reportrar efter mötet med Lavrov.

Uppmanas samarbeta

Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, uppmanade Ryssland och USA att samarbeta för att nå en överenskommelse så att Aleppo kan evakueras. Men han tror att det är långt kvar till en lösning.

– USA och Ryssland är "motpoler" i sina försök att komma överens om villkoren för evakuering av människor från östra Aleppo, sade Egeland enligt Reuters.

Lavrov säger att han upprepade gånger har uppmanat FN-sändebudet Staffan de Mistura att inbjuda olika syriska parter till förhandlingar. Det är nödvändigt att sätta ett datum för förhandlingar, anser han.

– Vilka som än kommer, låt dem förhandla. Och de som inte kommer, de får skylla sig själva, säger han.

Ödelagt av bomber

Bashar al-Assads regim, uppbackad av Ryssland, Iran, shiamiliser och libanesiska Hizbollah, har tagit tillbaka omkring två tredjedelar av östra Aleppo, senast den gamla stadskärnan, från oppositionsstyrkor.

Efter tre veckors storoffensiv har regimstyrkorna återtagit 85 procent av territoriet som allehanda väpnade styrkor tidigare kontrollerade. Men stora områden i östra Aleppo är sönderbombade.

Under torsdagen flydde hundratals familjer från Salhine till Aziza, en förort i sydöstra Aleppo.

Det skedde efter att områden ett efter ett intogs av den syriska armén.

– Jag känner mig återfödd, sade åttabarnspappan Yasser som flydde med sin familj efter att hans 15-årige son dödats av en granat, till nyhetsbyrån AFP.

TT