Obama: Konsekvenser väntar Ryssland

UTRIKES

USA. Både FBI och CIA, liksom USA:s underrättelsechef, pekar nu ut Ryssland som skyldigt till cyberattackerna under det amerikanska presidentvalet.

– Inte mycket händer i Ryssland utan Vladimir Putins inblandning, sade president Barack Obama vid en presskonferens i Vita huset.

Obama hoppas att den tillträdande presidenten Donald Trump delar hans oro för utländsk inblandning i amerikanska val.

– Jag tror inte någon amerikan vill ha det.

Målet inför valet var att det skulle genomföras utan att allmänheten kände att det hade manipulerats, något som också lyckades, enligt Obama. Men Rysslands agerande kommer att få konsekvenser, sade den avgående presidenten

"Kan försvaga oss"

– Vårt mål fortsätter att vara att sända ett klart budskap till Ryssland, och andra, att inte göra så här mot oss för vi kan göra saker mot er.

Ryssarna har inte kapacitet att förändra eller betydligt försvaga USA, enligt Obama.

– Men de kan försvaga oss om vi tappar greppet om vilka vi är, sade han och uttryckte samtidigt oro över en opinionsundersökning som visat att det finns ett starkt stöd för Ryssland inom Republikanerna.

– 37 procent av de republikanska väljarna säger att de sympatiserar med Putin, den före detta chefen för KGB. Hur gick det till?

Hämnd enligt Clinton

Tidigare under fredagen pekade också Demokraternas förlorande presidentkandidat Hillary Clinton ut Ryssland och president Vladimir Putin som skyldiga.

Enligt Clinton är orsaken till Putins agerande att han aldrig förlåtit hennes ifrågasättande av det ryska parlamentsvalet 2011 när hon var utrikesminister.

– Putin beskyllde öppet mig för utbrottet av raseri från hans eget folk, och det är den direkta länken mellan vad han sade då och vad han gjorde i det här valet, sade hon enligt The New York Times.

Hon kallade intrången i datorsystemen för en attack mot USA.

FBI: Ryssland skyldig

På fredagen presenterades också uppgifter om att FBI-chefen James Comey och USA:s underrättelsechef James Clapper pekar ut Ryssland, enligt källor till The Washington post.

"Tidigare i veckan mötte jag FBI (-chefen) James Comey och DNI (-chefen) Jim Clapper, och det råder stark konsensus om omfattningen, beskaffenheten och avsikten med den ryska inblandningen i vårt presidentval", skriver CIA-chefen John Brennan i ett meddelande till medarbetare på myndigheten, enligt källor som har sett meddelandet.

Avfärdar påstående

Trump, som har talat varmt om Putin, har avfärdat anklagelserna om att Ryssland skulle ligga bakom hackningen som "löjeväckande".

Och även Moskva fnyser:

– Nu gäller det att antingen sluta prata om detta eller lägga fram eventuella bevis, säger Putins talesman Dmitrij Peskov enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Annars framstår det som helt ovärdigt.

I sitt tal i Vita huset underströk Barack Obama att det varit "väldigt viktigt" att offentliggöra vilka som låg bakom hackerattackerna när väl analyserna av dem var tillräckligt säkra. Obama lovade också att presentera bevis.

TT