"Största bedrägeriet i vår historia"

UTRIKES

Moldavien. När en miljard dollar försnillades ur landets banker väckte det enorm vrede i Moldavien, ett av Europas fattigaste länder.

En tidigare premiärminister pekas ut som huvudmisstänkt i härvan. Landet har skakats av folkliga protester och regeringskriser.

– Det är det största bedrägeriet i landets historia, kanske i hela regionen. Vi måste hitta de skyldiga och försöka få tillbaka pengarna. De som har gjort fel måste betala priset för det, säger Andrian Candu, talman i det moldaviska parlamentet, till TT.

För att undvika en ekonomisk kollaps tvingades staten förra våren ta över de tre banker som tömts på pengar, till en kostnad av 10-15 procent av Moldaviens BNP. Sedan dess har landets valuta rasat i värde och tusentals människor har demonstrerat i huvudstaden Chisinau.

Slagsmål i parlamentet

Under en session i slutet av januari utsågs en ny regering under premiärminister Pavel Filip, landets tredje på ett år. Men demonstranter bröt sig in i parlamentet, och ett tiotal personer skadades i det tumult som utbröt.

– Det här är vår sista chans att återvinna förtroendet och visa att det går att åstadkomma något för folket. Annars förtjänar vi inte att sitta vid makten, säger Candu, som är på officiellt besök i Sverige, bland annat för att förklara den senaste tidens turbulens.

Den 40-årige talmannen har själv haft en central roll i att sprida ljus över skandalen. I maj valde han att läcka en hemlig konsultrapport om bedrägeriet.

I utredningen pekas den unga miljonären Ilan Shor ut som huvudmisstänkt. Vilket inte förhindrade att han strax därefter ställde upp - och vann - borgmästarvalet i sin hemstad Orhei. En annan av de huvudmisstänkta är Moldaviens förre premiärminister Vlad Filat, som nu sitter gripen.

– Över 30 personer har gripits, inklusive Filat, men ännu inte åtalats. Så utredningen fortskrider, även om det kanske inte går så snabbt som vi önskar, säger Candu.

Pressas av Putin

Samtidigt pressas landet av Ryssland, som sedan 1990 har militär utplacerad i utbrytarregionen Transnistrien. När Moldavien skrev under ett associationsavtal med EU 2014 svarade Ryssland med att införa sanktioner mot moldaviska varor, vilket också slagit hårt mot landets ekonomi.

– Det är svårt, säger Candu, när TT frågar om hur går att samarbeta med den ryska ledningen.

– Men vi är beroende av Ryssland för vår energiförsörjning, som handelspartner och på grund av situationen i Transnistrien. Vi kan inte bara stänga dörren.

TT