Kaffedrickande astronaut slog rekord

Publicerad 2015-06-11

Rymden. Hon är den kvinna som varit flest timmar i rymden under ett enda uppdrag. Men den italienska astronauten Samantha Cristoforetti har blivit lika känd för sina matlagningsbilder i tyngdlöshet - och för rymdens första espressomaskin.

Samantha Cristoforetti har befunnit sig i rymden sedan den 23 november förra året. Strul med ett ryskt fraktrymdskepp försenade hemresan, vilket innebär att astronauten när hon landar på jorden på torsdagen slagit sitt egna rekord som den kvinna som varit i rymden under längst tid utan avbrott.

"Det ser ut som om det inte är dags att göra rymddräkten redo riktigt än... Vilken present!" twittrade hon efter att förseningen blivit känd.

Och italienskan tycks inte ha haft några problem med att få tiden att gå under de 200 dygnen i rymden. På sitt Twitterkonto delar 38-åringen med sig av bilder och videoklipp från sitt vardagsliv.

I en video visar hon på svårigheterna med att laga mat i tyngdlöshet. Trots den uppenbara risken för att ingredienserna ska sväva i väg lyckas hon med anrättningen och favoritkycklingrätten får tummen upp.

Cristoforetti kan också titulera sig världens första svävande barista. I april fick hon den första espressomaskinen som är särskilt anpassad för förhållandena i rymden, och bilder visar en leende astronaut med en kopp "ISS-presso".

TT