USA-källa: IS tillverkar kemvapen

UTRIKES

Syrien. Bevisen för att Islamiska staten använder och tillverkar vapen med senapsgas ökar, säger en amerikansk källa till BBC. En svensk expert säger att uppgifterna är fullt möjliga.

USA har noterat minst fyra tillfällen, både i Syrien och Irak, då den militanta extremiströrelsen IS har använt senapsgas, säger källan. Amerikanerna tror att en särskilt cell inom IS tillverkar vapnen.

– De använder senapsgas. Det vet vi, säger källan.

Några bevis har inte presenterats men det finns andra uppgifter i samma riktning. I orten Marea, som nyligen anfallits av IS, misstänker sjukhusdirektören Tarek Najjar att senapsgas har använts. Offren hade "andningssvårigheter, blåsor, rinnande ögon och näsor. Vi har aldrig sett sådana skador tidigare", säger han till BBC.

1 200 ton kemvapen

Jerry Smith, tidigare chef för antikemvapenorganisationen OPCW i Syrien, anser att "det finns väldigt starka och övertygande bevis" för att senapsgas använts i anfallet.

2013-14 överlämnade Syrien närmare 1 200 ton kemvapen och ingredienser till kemvapen till OPCW, sedan sådana stridsmedel använts i stor skala i kriget. Då ansågs allmänt att regeringsstyrkorna låg bakom anfallen.

Åke Sellström, som var chef för FN:s vapeninspektörer i Syrien, säger att senapsgas inte är svår att tillverka om man har ingredienserna. Han misstänker att IS har kontakt med experter från den forne irakiske diktatorn Saddam Husseins kemvapenfabriker.

– De drevs ju av sunnimuslimer som är besvikna på den nuvarande regimen och har sällat sig till IS.

Lek med elden

De kan ha kunskap, utrustning och tillgång till de ämnen som krävs, tror Sellström. Han är dock förvånad över att vapnen används.

– Vill IS provocera? De leker ju verkligen med elden om de använder kemiska vapen.

Att man från USA går ut med uppgiften just nu kan hänga samman med västländernas ambition att öka insatserna mot IS.

– Då kan det vara bra att få ut propaganda som motiverar det, säger Sellström, som samtidigt påpekar att uppgifterna inte behöver vara fel för det.

TT