Osäkert om övervakning i USA

Publicerad 2015-05-23

USA. Varken president Barack Obama eller majoritetsledaren Mitch McConnell fick som de ville när senaten röstade om massövervakningen av amerikanska medborgare. Nu är framtiden för övervakningsprogrammet osäker.

För andra gången i år har senaten röstat ned lagförslaget USA Freedom Act, som skulle sätta stopp för underrättelsetjänsten NSA:s massövervakning av telefonsamtal. Det är ett nederlag för Obama som stöder beslutet om att få ett slut på den kontroversiella övervakningen.

Förslaget saknade endast tre av de 60 röster som behövs för att avancera i kammaren, skriver flera medier.

Flera nederlag

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell hade på förhand sagt att förslaget inte skulle få tillräckligt många röster. Men han fick inte heller som han ville.

Efter omröstningen gick senaten raskt över till att rösta om en förlängning av delar av Patriot Act som löper ut den 1 juni. Det var den lagen som banade väg för massövervakningen, men inte heller här lyckades man få ihop tillräckligt med röster för en förlängning på två månader.

Framtiden för övervakningsprogrammet är nu osäker. Senaten tar en vecka ledigt och skulle återsamlas först den 1 juni, vilket fick McConnell att förgäves försöka få igenom en kortare förlängning. Senatorerna kommer nu att återvända till Washington en dag tidigare än planerat för att diskutera sätt att hantera den förestående utgången av bestämmelserna i Patriot Act, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ser ut att löpa ut

Lyckas inte senaten komma överens ser det ut som om att tre bestämmelser rörande de rättsliga grunderna för övervakningsprogrammet kommer att löpa ut vid midnatt den sista maj.

– Det finns ingen plan B. Det är oerhört viktigt att se till att det amerikanska folkets grundläggande säkerhet och trygghet skyddas, och att de grundläggande medborgerliga friheterna skyddas, säger Vita husets talesperson Joshua Ernest, enligt nyhetsbyrån AFP.

TT