Dekret befaras spä på våldet i Turkiet

UTRIKES

Turkiet. Det blir fritt fram för gatuslagsmål och lynchjustis, larmar kritiker mot ett dekret som utfärdats i Turkiet.

Regeringen värjer sig mot anklagelser om att den skyddar våldsverkare.

Dekretet - en tvingande order - går ut på att civilpersoner slipper åtal för handlingar som haft som syfte att skydda staten mot statskupper eller terrorism. Det utfärdades i söndags, med stöd av undanstagslagar som infördes efter kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdogan sommaren 2016. Det ger också straffrihet för handlingar riktade mot "statskuppens fortsättning" eller nya kupper.

Skräddarsytt för de mer våldsbenägna av regeringspartiets och presidentens anhängare, hävdar kritikerna.

"Det här medger att man inrättar ett beväpnat medborgargarde med statens hand . . . Tänker ni kasta in Turkiet i elden?" frågar Bülent Tezcan, talesperson för oppositionspartiet CHP.

Går till domstol

CHP (Republikanska folkpartiet) tänker begära att författningsdomstolen granskar dekretet.

Bland kritikerna finns både partier och juristorganisationer. Även förre presidenten Abdullah Gül, som inte uttalar sig ofta, har invänt. Han var en av grundarna till dagens regeringsparti AKP.

"Jag hoppas att lagen ses över", skriver Gül på Twitter och förklarar sin oro med att rättsstaten försvagas.

"Folk kommer att börja skjuta varandra i huvudet på gatorna. Hur ska ni förhindra detta?" frågar advokatsamfundets ordförande Metin Feyzioglu via en video på Facebook.

"Kaos" befarar det prokurdiska partiet HDP, medan "inbördeskrig" är ordet som används av exministern Meral Aksener, som i höstas grundade IYI, som uttyder sig Det goda partiet, med slagordet "Türkiye iyi olacak" (Turkiet ska bli gott).

Slår ifrån sig

Justitieminister Abdulhamit Gül avfärdar kritiken.

– Om en medborgare har torterat en annan person eller betett sig illa eller lagstridigt utom för att hindra en statskupp, så kommer denne att ställas inför rätta, säger han enligt den statsdrivna nyhetsbyrån Anatolia.

Andra höga statliga företrädare som försvarar dekretet säger att det bara berör personer som ingrep under kuppförsöket den 15 juli 2016.

Undantagstillståndet har förlängts fem gånger sedan kuppförsöket 2016.

TT-AFP