Sedelstopp skjuts upp efter protester

UTRIKES

Venezuela. Venezuelas president Nicolás Maduro skjuter upp det stopp för 100-bolívarsedeln som meddelades tidigare i veckan.

Nu ska sedeln få användas fram till den 2 januari.

Omfattande protester, plundring och kontantbrist skakade Venezuela efter presidentens överraskande beslut att ta landets största sedel ur cirkulation. Ersättaren, den utlovade nya sedeln, har ännu inte synts till.

Landet lider stor brist på mat, läkemedel och basala hushållsartiklar.

I slutet av december ska det meddelas när de nya sedlarna är på plats, lovar Maduro, men talar inte om var de ska komma ifrån.

Indragningen av sedeln motiverades med att maffian skulle drabbas hårt när den försvann. Maduro säger att 100-bolívarsedeln måste tas bort eftersom maffian hamstrar den i utlandet, i vad han kallar en USA-stödd komplott för att destabilisera Venezuela.

Handeln med sedeln, som har den största valören av landets sedlar, utgjorde fram till nyligen 77 procent av kontantanvändningen i landet.

Sent på fredagen anklagade Maduro oppositionens politiker för oroligheterna som utbrutit i landet. Han hävdar att det finns bilder och videoklipp på oppositionella inblandade i "försök till vandalism och våldsdåd".

TT-AFP-Reuters