Jultema på massprotest mot Park

UTRIKES

Sydkorea. Sydkoreas nya helgaktivitet sedan ett par månader tillbaka - massdemonstrationer för presidentens avgång - hålls denna helg med jultema. Både anhängare och motståndare till president Park demonstrerar i dag. I båda lägren kombineras politisk manifestation med tomteluvor.

Under julaftonen demonstrerar hundratusentals för Sydkoreas president Parks Geun-Hyes avgång. Det är den nionde helgen i rad som massdemonstrationer hålls i huvudstaden Seoul. Skillnaden är att denna demonstration har fått en festligare prägel.

– Dagens demonstration är en blandning av julaftonsfirande och demonstration, säger en av arrangörerna.

Ungefär 200 unga demonstranter har klätt ut sig till tomtar och delat ut julklappar bland demonstranterna som tros vara 200 000 i antal.

– Jag hoppas att nästa år kommer det här landet att vara en bättre plats att leva på för unga, säger 25-åriga Park Chans till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt har anhängare till Park samlats i huvudstaden för att visa sitt stöd för presidenten och motsätta sig att hon riskerar att ställas inför riksrätt. Även flera av dessa demonstranter har klätt sig i tomteluvor, enligt AP.

Livscoachen förhörs

Under dagen förhörs även Choi Soon-Sil av åklagare. Choi är navet i skandalen som fått hundratusentals att kräva president Park Geun-Hyes avgång. Hon har beskrivits som en Rasputin-liknande figur som i egenskap av nära vän och livscoach till presidenten påverkat politiken bakom kulisserna. Hon greps av polis i oktober och är misstänkt för bland annat förskingring och mutor.

Choi Soon-Sil ska ha pressat stora sydkoreanska företag, bland andra Samsung, på mångmiljonbelopp i donationspengar som gått till stiftelser som hon kontrollerat. Kritiken mot president Park grundas i att hon tros ha samarbetat med Choi, något Park förnekar - men hon har ändå bett om ursäkt för vänskapen med Choi Soon-Sil.

Höll tyst

När Choi fördes från häktet till åklagarens kontor hade ett stort antal journalister samlats, men hon svarade inte på några frågor när hon fördes genom folkmassan iförd ljusa fångkläder och en ansiktsmask.

Park Geun-Hye har stängts av från sina arbetsuppgifter efter att parlamentet röstat för att ställa henne inför riksrätt. Park behåller dock sin presidenttitel och får bo kvar i presidentpalatset. Så länge hon är president är hon immun mot ett vanligt åtal. Det närmaste halvåret ska konstitutionsdomstolen avgöra om presidenten ska ställas inför riksrätt och då kan hon bli den första ledaren i Sydkorea som tvingas från sin post.

TT-Reuters-AFP