Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Världsledare försöker dämpa Nordkoreabråk

Publicerad 2017-08-11

Nordkorea/USA. USA:s president Donald Trump fortsätter elda på mot Nordkorea.

Tyskland och Ryssland försöker däremot kyla ner situationen - samtidigt som USA och Sydkorea förbereder en årlig, storskalig, militärövning.

"Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppningsvis väljer Kim Jong-Un en annan väg!", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter på fredagen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon inte ser en militär lösning på konflikten och att en verbal upptrappning dessutom är fel väg att gå. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att retoriken från Washington och Pyongyang har gått över gränsen, och hoppas att "sunt förnuft" ska segra.

"Diplomatin går framåt"

Den 21-31 augusti ska USA och Sydkorea genomföra en militärövning med tusentals soldater, en övning som genomförs årligen och som ofta bemöts med ilska från Pyongyang, enligt The Guardian. Sergej Lavrov tycker att länderna ska avstå från den typen av övningar.

Kina manar båda sidor till lugn och från Peking har det uttryckts frustration, både mot Nordkoreas robottester och mot militärövningar i Sydkorea, beteenden som Kina anser bygger upp spänningarna.

USA:s försvarsminister Jim Mattis har en betydligt mer nedtonad retorik än landets president, och understryker att USA föredrar diplomati gentemot Nordkorea.

– Diplomatin går framåt och ger resultat och jag vill att det ska förbli så just nu, säger Mattis.

Enligt amerikanska källor har informella samtal pågått sedan åtminstone juni mellan Joseph Yun, det amerikanska utrikesdepartementets Nordkoreaansvarige, och det nordkoreanska FN-sändebudet Pak Song Il. Samtalen ska inledningsvis ha rört amerikanska fångar i Nordkorea men kommit att handla om de försämrade relationerna länderna emellan. Men dialogen ska ännu inte ha lett någonvart, enligt källorna, och det är oklart vilka "resultat" Mattis syftar på.

"Krig - en katastrof"

Den senaste åtgärden mot Nordkorea var att FN:s säkerhetsråd införde nya sanktioner, bland annat exportförbud för kol, järn samt fisk och skaldjur.

USA är redo för en militär insats om det behövs, enligt Mattis. Ett krig mot diktaturen skulle dock vara en katastrof, tillägger ministern.

– Krigets tragedier är välkända så det behövs inte fler beskrivningar än att det skulle vara katastrofalt, säger han.

Hot mot Guam

Relationen mellan USA och Nordkorea är spänd efter Nordkoreas upprepade robottester. Diktaturen har på senare tid skjutit upp två långdistansrobotar med potential att nå USA. Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester.

Nordkorea säger sig även vara mitt uppe i att göra klart en plan för att avlossa robotar mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet. Därefter krävs bara en order från ledaren Kim Jong-Un för att planen ska sättas i verket, enligt diktaturen.

TT-AFP-AP-Reuters

Följ ämnen i artikeln