Utrikes

Colombia skakas av spionskandal

UTRIKES

Bogota. En politisk skandal har seglat upp i Colombia efter avslöjanden om att underrättelsetjänsten DAS har avlyssnat domare, politiker och journalister.

President Alvaro Uribe tvingades på måndagen försäkra att han inte hade givit order om spioneri mot meningsmotståndare. Han skyller den olagliga telefonavlyssningen på "skurkar" inom DAS som han anklagade för att vilja skada demokratin i landet.

– Jag har aldrig givit en enda order om att dessa personers privatliv ska övervakas, sade Uribe.

Avslöjandena i tidningen Semana i helgen ledde till att biträdande chefen för DAS, Jorge Alberto Lagos, avgick.

Enligt tidningen är det inte bara politiker, domare och journalister som betraktats som politiska motståndare till Uribe som avlyssnats, utan även personer som står regeringen nära. De hemliga inspelningarna ska ha börjat förstöras i januari, skriver tidningen. Uppgifterna ska ha sålts till knarkmaffian och andra kriminella.

Sedan Uribe tillträdde 2002 har DAS varit måltavla för en rad anklagelser om bland annat koppling till högermilisen och för spioneri på oppositionen.

Riksåklagaren Mario Iguaran gav i söndags order om husrannsakan i DAS-högkvarteret. Försvarsminister Juan Manuel Santos sade att underrättelseagenterna troligen anlitats av narkotikaligorna, men oppositionspolitiker ifrågasatte detta och menade att det är regeringen som har mest att tjäna på avlyssningen.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes